Любомир Бонев, БСП: Течовете по водопреносната мрежа на град Перник трябва да бъдат решени

Течовете по водопреносната мрежа на град Перник трябва да бъдат решени в най-бърз порядък, както и да се търсят алтернативни водоизточниците. Това каза инж. Любомир Бонев, народен представител от ПГ на „БСП за България“  от Пернишки избирателен район, в интервю за предаването „Перничани – потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“. По думите му Перник е изправен пред невъзможност да получава вода, ако не се вземат тези мерки. „Оказва се, че язовир „Студена“ е безалтернативен. Природните ресурси, които имаме на Витоша, всичките води да могат по един или друг начин да бъдат канализирани към чашката на язовира, за да може перничани да ползват водата. До снеготопенето всички налични водни ресурси трябва да бъдат впрегнати и да бъдат канализирани в язовир „Студена“.

Бившият управител на ВиК нееднократно казваше, че 80% от загубите са по водопреносната мрежа, всичко това говори само по себе си, че ВиК дружеството не е управлявано както трябва. Инициираният от БСП за България парламентарен дебат, относно състоянието на водопреносната мрежа и на водите, който ще се състои в най-скоро време, напълно ще изясни картинката. Недопустимо е през цялото време ВиК да не е предприемало елементарни стъпки, за да не се стига до този режим“, коментира народният представител.

Любомир Бонев допълни, че е провел телефонен разговор с новия областен управител по повод безводието в квартал „Църква“, който е останал пет дни без вода, а една от махалите в гр. Батановци  повече от 12 дни вече е без вода.

„ Областният управител трябва да взема бързи и адекватни мерки по проблема с водния режим. От него се очаква в най-кратки срокове да предприеме съответните действия. Той е председател на ВиК асоциацията. Отговорността и постът носят съответните задължения. Към настоящия момент се  надявам да се работи в оперативен порядък, за да може поне да се осигури водоснабдяването на „Църква“ и на Батановци – които са най-най-засегнати“, каза Любомир Боне.

Росица АНГЕЛОВА