Любомир Кючуков, директор на ИИМО: Липсата на прогрес в преговорите за Брекзит поставя под риск държавността на Обединеното кралство

София. Липсата на прогрес в преговорите за Брекзит поставя под риск държавността на Обединеното кралство. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“наРадио „Фокус“директорът на Института за икономика и международни отношения (ИИМО) Любомир Кючуков във връзка с новите предложения на Лондон за излизане от ЕС и последвалите враждебни реакции от страна на европейската общност. Според него планът на Джонсън представлява договорът на бившия премиер Тереза Мей, с условни вариации по темата за предпазната граница със Северна Ирландия, защото се появяват допълнителни неясноти към сама по себе си достатъчно неясна договореност. Предвид първите реакции на предложението както и времевия дефицит много трудно може да се очаква прогрес по Брекзит. „За съжаление, цената от Брекзит вече се заплаща преди излизането да стане факт. Правителственият доклад в Лондон се оказа далеч по-стряскащ и от най-негативните прогнози, защото в него се говори дори за недостиг на храни и лекарства и хаос по пристанищата, в случай че не бъде постигната договореност. Освен всичко друго може да бъде поставена под риск държавността в Обединеното кралство със заявленията за втори референдум в Шотландия, с проблемите, които могат да възникнат с възобновяването на кръвопролитията в Северна Ирландия, дори със събуждане на уелски национализъм, което отдавна не е присъствало на британската политическа сцена“, обясни директорът на ИИМО.
Любомир Кючуков добави, че трудно може да се определи кое е най-благоприятното за Лондон, защото страната е дълбоко разделена, като разделението минава между политическите партии. „Има огромно разделение и в самото общество, като независимо какво се случи, половината от британците ще се чувстват излъгани и не е изключено трети премиер да застане начело на Великобритания по казуса с Брекзит“, каза още Кючуков.
Йоланда ПЕЛОВА