Любомир Христов, кмет на Шумен: Шумен може да се превърне в индустриален център на Североизточна България 

Снимка:Радио "Фокус"- Шумен

Любомир Христов, кмет на Община Шумен, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: Г-н Христов, какви са предпоставките, които привличат инвеститори и създават по-сигурна бизнес среда в Шумен?

Любомир Христов: В продължение на вече две години полагаме огромни усилия да ускорим икономическото развитие на града и да създадем по-сигурна и по-привлекателна среда за бизнеса. Индустриалната дейност в общината е съсредоточена основно в източната промишлена зона и на територията на новия индустриален парк. „Индустриален парк Шумен“ е един от най-модерните в страната. Той е разположен върху 2400 дка, които са разделени на четири зони. За момента напълно изградена е една от подзоните, която заема 450 дка. Земята е разделена на различни урегулирани парцели, подходящи за малки и големи производства. Изградена е цялата необходима инфраструктура – пътища, електрозахранване, водопровод и канализация, газ, телекомуникации и оптична връзка. Всичко това спестява на инвеститорите много време за провеждане на иначе тромавите съгласувателни и присъединителни процедури. Всеки, който закупи терен, може веднага да започне строителство. В зависимост от желанието на инвеститора парцелите, които се предлагат за продан, могат да са 5, 10, 15 или повече декара. Освен това, местоположението на Шумен и на Индустриалния парк правят града добро място за инвестиции както за българския така и за чуждестранния  бизнес.  Паркът е близо до магистрала “Хемус”, само на 80 км от морската ни граница и дава възможност за използването на морски транспорт и летище Варна. Непосредствено до Индустриалния парк има достъп до железопътен транспорт, централната жп-линия София- Варна минава през самата зона, а на 1 км разстояние е най-близката товарна гара. Речното пристанище в Русе е само на 120 км на север. Всички тези предимства дават възможност Шумен да се превърне в икономически център на Североизточна България.

Фокус: Хората в региона очакват по- добър живот, какво прави местната власт  в тази връзка?

Любомир Христов: Заварихме  тежко наследство – сериозно изоставане в икономическо отношение и дългове от близо 35 милиона лева. Зная, че сме в дълг към гражданите – улици, тротоари, осветление, детски площадки. И въпреки че харчим много пестеливо средствата, за да можем да обслужваме всички задължения, които наследихме, все пак правим всичко възможно да подобряваме инфрастуктурата на града. В момента изграждаме три нови детски площадки, едната вече е готова. Направихме градина “Елеонора”, зона за отдих по крайречния булевард „Симеон Велики”. Предстои откриването на „Арена Шумен”. В строителството са вложени 8 млн. 500 000 лева, които държавата отпусна в края на 2016 година. Около залата ще бъдат изградени алеи, паркови пространства, още една детска площадка, спортни игрища, басеин, кинозали. В близост ще има хотел и нов жилищен комплекс. Изобщо целият район ще бъде благоустроен и ще се превърне в едно от най-привлекателните места в Шумен. Започваме работа и по проектите за градска среда по ОП „Региони в растеж”. За близо 7 млн. и 200 000 лева ще бъдат обновени градски пространства. В кв. „Тракия” ще бъдат изградени 20 000 кв.м. пешеходни алеи и тротоари, 11 000 метра градински и 12 000 метра крайпътни бордюри, ще монтираме 150 нови осветителна тела. Предстои цялостна рехабилитация на ул. „Тича”, която не е ремонтирана сигурно от 50 години, благоустрояване на района около кръстовището на бул. „Симеон Велики“ и улица „Станционна“ и на улица „Съединение“ от Пенсионерски клуб №7 до Съдебната палата. За кв. „Дивдядово” тази година сме отпуснали допълнително 100 000 лв. собствени средства за асфалтиране на улици. Виждам и зная, че още много неща трябва да бъдат направени. Иска ми се да можехме да отговорим положително на всички желания на гражданите, но това е свързано с много средства. Проблемът с улиците, например, е, че много от тях не са поддържани повече от 25-30 години.  Трябва да ви кажа, че когато ремонтирахме такива улички, хората посрещаха строителите  с хляб и сол.

Фокус: В средата на мандата сте, какво искате още да направите?

Любомир Христов: Една от задачите, които сме си поставили с моя екип през този мандат е да започнем изграждането на пречиствателната станция за  питейна вода, защото шуменци пият непречистена вода повече от три десетилетия.  По този въпрос работим още от първия ден в общината. Вече имаме работен проект, за който 400 000 лв. бяха отпуснати от МРРБ. Имаме и учредено право на строеж. Това нямаше да стане толкова бързо, ако не бяхме сменили площадката на съоръжението. Срокът щеше да се удължи, защото  трябваше да се отчуждават частни земи, проблем беше и заустването на отпадните води, липсата на инфраструктура, на ел.захранване. Новото място ще даде възможност за понижаване на екплоатационните разходи, когато пречиствателната станция заработи. То има и други предимства, довеждащият водопровод минава близо до този терен, т.е няма да се правят дълги връзки. В плана за развитие сме заложили паралелно с изграждането на пречиствателната станция да подменим магистралния водопровод и да възстановим артезианските кладенци като алтернативни източници за водоснабдяване. Тук искам да припомня, че, когато поехме управлението на общината, успяхме да спасим  един голям проект за Шумен – завършването на пречиствателната станция за отпадъчни води. Изграждането на съоръжението беше забавено, имаше опасност общината да възстановява цялата сума от 62 милиона лева поради това, че не беше спазила срока за завършване. Фазирахме строителните дейности и в крайна сметка завършихме работата по проекта през 2016 година. Пред екипа ми стои още една много важна задача, да завършим новата сграда на Дома за стари хора. Повече от 10 години продължава неговото строителство. Ще се опитаме да започнем изграждането на нов градски стадион, защото за сегашния има предписание за събаряне поради конструктивни проблеми. Предвидили сме да направим две открити сцени в Градската градина и до Информационния център на Шуменското плато, които да се превърнат градски пространства за провеждане на културни събития на открито. Работим в момента по уреждане статута на паметника „Създатели на българската държава”. Повече от 40 години той няма такъв, а това пречи на поддръжката и реставрацията. Пред завършване е многофункционалната зала “Арена Шумен”.

Фокус: Сериозен проблем е осветлението в града и в околните села. Има ли вече решение? 

Любомир Христов: Проблемите  с осветлението са  изключително сериозни, но те са трупани с години. В централната част на града започнахме подмяната с LED лампи, но още в началото на мандата си казахме, че ще търсим генерално решение на проблема със старото и амортизирано улично осветление в града. Когато започнахме да работим по този въпрос и да търсим решение, установихме, че на много места в града изобщо не е било предвидено и не е изграждана такава мрежа. За да си решат частично проблема, хората са си монтирали по една лампа на входовете, които да осветяват пътя към блоковете, когато се прибират по тъмно от работа. Започнахме да проектираме мрежа за улично осветление и там, където няма, ще го изградим такава. Получихме разрешение от Общинския съвет да изтеглим заем от два милиона и половина. Предвиждаме цялостно подновяване на уличното осветление и замяната на сегашните морално остарели лампи с енергоспестяващи. Ще се подменят също кабели, стълбове и осветителни тела. От заема ще бъдат отделени пари и за осветлението в селата. Ще започнем работа по проекта още през следващата година. Той трябва да доведе до намаляване разходите за електроенергия и поддръжка на съоръженията, както и повишаване на енергийната ефективност.

Фокус: На какъв етап е развитието и предоставянето на електронни услуги от общинската администрация?

Любомир Христов: Приключва първият етап от мащабния проект по дигитализация на дейността на общината, с който ще предоставим по-качествени електронни услуги на гражданите и ще подобрим средата за бизнес. Това ще стане възможно с въвеждането на интегрираната географска информационна система. Новите технологии ще съкратят сроковете за обслужване на граждани и на фирми, ще се автоматизират процесите по издаване на удостоверителни документи, скици, справки, отчети, баланси и други. В много голяма степен ще се оптимизират дейностите в направлението строителство и екология. Шумен е сред градовете, които инвестират в технологии за дигитално управление и това е първата стъпка  от реализирането на един „умен град”. Чрез официалния си сайт www.shumen.bg  община Шумен предоставя към момента още осем електронни услуги.

Ивелина ИВАНОВА