Лятна АнтиСПИН кампания започва в Габрово

Снимка: РЗИ - Велико Търново

Габрово. Лятна АнтиСПИН кампания започва в Габрово. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионалната здравна инспекция. Планираните дейности ще са част от Националната АНТИСПИН кампания, която стартира на 15 август. За периода на кампанията всеки желаещ ще може да провери своя ХИВ-статус безплатно и анонимно в лабораторията на РЗИ Габрово на ул. „Райчо Каролев“ № 2. Предстои да бъдат обучени и доброволци от БМЧК – Габрово на тема: „Какво знаем и какво НЕ знаем за СПИН”. На 17 август в централна градска част на Габрово ще се  раздават кондоми и информационни материали на гражданите. Материали ще бъдат предоставени и раздадени и в общините: Дряново, Севлиево, Трявна.

Националната АНТИСПИН кампания е целогодишна инициатива и има за цел да насочи вниманието на обществото към проблема СПИН, да повиши обществената осведоменост за начините на предаване и на предпазване от ХИВ и други сексуално-предавани инфекции.

Кампанията цели и да мотивира хората към отговорност към собственото здраве и ще продължи до 15 септември.

Регионална здравна инспекция – Габрово припомня, че от началото на тази година до 9 май са открити нови 95 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са 2810 лица. Съотношението на инфектираните мъже и жени, от общия брой регистрирани лица за тази година е приблизително 8:1 (мъже /жени). Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път – 53 % при хомо/бисексуален контакт и 5,3%  – при инжекционна употреба на наркотици.

Надежда КРЪСТЕВА