Лятна ученическа школа „Ваканция в музея“ организира за шеста година Регионалният исторически музей – Смолян

Снимка: РИМ - Смолян

За шеста поредна година Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян организира лятна ученическа школа „Ваканция в музея“. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Тинка Белегова – уредник в музея. Тя ще се проведе от 2 юли до 13 юли и в нея могат да се включат ученици на възраст от 7 до 12 години. По думите й, инициативата е насочена към създаване на устойчива публика на институцията сред най-малките – децата от 7 до 12-годишна възраст. „Школата е алтернатива за осмисляне на свободното време на децата от Смолян, както и такива, гостуващи в града. Чрез различни образователни модули, които насърчават творческата им активност, те ще опознават постоянната експозиция на музея и ценностите, изложени в нея, ще творят, моделират и рисуват, а и ще се забавляват. Защото наследството от миналото може да бъде възприемано едновременно и като забавна игра, и като модел за придобиване на трайни знания, които включват не само класическите техники на слушане и визуално възприемане, но съдържат практически действия и чисто физически предизвикателства. Преодоляването им носи истинска радост и се помни дълго“, поясни Белегова.

Заниманията ще се провеждат, както и в предишните издания на школата, всеки работен ден от седмицата от 9.30 до 12.30 часа, в експозиционните зали на музея – в автентична среда, сред музейните експонати, в рамките на отвореното за останалите посетители музейно пространство и така участниците ще влизат в досег с другата публика на институцията. Стремежът е да се създават условия за творческа комуникация между деца от различна възраст, предпочитания и интереси, а това е важно за развитието и реализацията на ученици с различен социален статус, отбеляза Белегова.

С цел да се осмисли съвременната култура на Смолян като европейски град, културата и природата на Родопите в контекста на общоевропейските политики за природно и културно наследство, за пореден път инициативата се реализира със съдействието на ЕИЦ „Европа Директно“ – Смолян. По традиция, творенията на участниците ще се изложат в експозиционни зали на музея в края на школата. Предоставя се възможност на децата да ги запазят за себе си или да ги подарят на своите близки като „спомен“ от пребиваването им в музея.

Желаещите ще могат да се включат в един от петте модула. „Експонатите говорят…“ ще се проведе в дните 2 юли, 09 юли, като в него е включена разходка из музейните зали и разкази за автентични образци, даващи сведения за различните епохи и култури, както и работа с брошура – въпроси, отговори и рисуване на експонати от постоянната експозиция. В модула „Ордени и медали от музейните колекции“, който ще се проведе на 3 юли и 10 юли децата ще бъдат запознати с избрани образци от колекциите и ще бъде стимулирана креативността на децата при изработване на подобни от глина, пластилин или чрез рисунка. Тритият модул е „Красотата на Родопа планина“ и ще се проведе на 4 юли и 11 юли. В него децата ще могат да се запознаят с богатия животински и растителен свят в Родопите чрез занимателни игри, рисуване, пана и др. В модулът „Традиционно родопско облекло“ в дните 5 юли и 12 юли участниците ще чуят разкази за облеклото в Средните Родопи – видове, материи, украси и технологии, както и мънистените накити като допълнение към облеклото. Ще имат възможност за изработят и отделни образци. В последният модул „Символите на Смолян и Европейския съюз“, който ще бъде в дните 6 юли и 13 юли, децата ще се запознаят с истории за символите на град Смолян и на държави, членки на Европейския съюз. Те ще могат за претворят на избрани образци чрез „плъстене“ (древна практика за направа на плъсти), работа с пластилин и други, поясни Белегова.

Тя каза още, че таксата за полудневното занимание е 2.00 лв., а закриването на лятната школа ще бъде на 13 юли от 11.30 часа.

Нели ГЕРГЬОВСКА