Магдалена Милтенова: Тарифите на ТОЛ системата не са обсъдени с превозвачите, публикуването им за нас е изненада

снимка: pixabay.com

Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: След като планираното официално въвеждане на ТОЛ системата от 16 август бе отложено за 1 март догодина, на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството вече е публикувана за обществено обсъждане оценка на въздействието на тарифа за таксите, които се събират за ползване на републиканската пътна мрежа. Според нея очакваният ефект от въвеждането на ТОЛ системата от първи март е поскъпване на хранителните стоки с до 1% и на автобусните билети с около 7,6%. Тарифите варират в широки граници, според превозното средство и класа път. Предстои ли поскъпване на транспортните услуги и поносимо ли ще бъде то? За това ще разговаряме с Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи. По-скъп транспорт ли се очаква да ползваме от новата година?

Магдалена Милтенова: Ние на практика сме изненадани от това, което всъщност е направено като прогноза, тъй като последните разговори, които ние сме водили на ниво министерство, всъщност бяха в посока, че автобусните превози по редовните линии на автобусния транспорт ще бъдат освободени от ТОЛ такса. Така че за нас това, което се тиражира в момента в медийното пространство, наистина е изненада. Ако това нещо наистина се случи, ние няма да имаме друг избор, освен да завишим цената на билета. Но тук трябва да добавим и проблема, който е свързан с обществените поръчки, в които транспортните фирми са участвали, тъй като на практика в една обществена поръчка, вие много добре знаете, че превозвачът се ангажира и на практика няма как да увеличи цената на билета, което неминуемо ще доведе до фалити на транспортни фирми.

Водещ: Тази информация, която ви предоставих, тя не е от медийни публикации, тя е въз основа на публикация на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тоест тя е официален проект, който е предоставен за обсъждане. Вашите колеги, вашата конфедерация как ще реагира?

Магдалена Милтенова: Това, което предстои да се случи по инициатива на работодателската организация КРИБ, в понеделник предстои среща със заместник-министър Нанков в 11 часа в Регионалното министерство, на която ние за пореден път ще поставим въпроса, който засяга обществения превоз на пътници. Тъй като тук не коментираме случайния превоз, екскурзиите, свободните пътувания, които хората могат да си организират, не включва разбира се и специализирания превоз, който реално обхваща работните места на служителите, на учениците и т.н. Тук говорим за конкретно поети ангажименти с обществени поръчки по редовни автобусни линии от градския и обществения транспорт в страната, които на практика не би трябвало да бъдат обхванати от ТОЛ системата, или поне в последните ни разговори, които ние сме водили с Министерството на регионалното развитие, настойката и нагласата беше такава. Още повече, при срещата с премиера Борисов бяхме поставили този въпрос. И тогава реално имахме картбланш, или как да го нарека, не мога да намеря точната дума в момента, но трябваше да се намери алтернативен вариант за линиите, които са редовни транспортни схеми на общините, областите и разбира се, републиканската транспортна схема, което за съжаление в момента както виждаме не се случва. Така че това е доста смущаващ факт за нас.

Водещ: Госпожо Милтенова, вие имахте притеснение още в началото на лятото, че нямате информация кои пътища ще бъдат обхванати от въпросната ТОЛ система. Сега имате ли такава информация?

Магдалена Милтенова: Това, което всъщност е подадено като информация, че около 6000 км ще бъдат обхванати от ТОЛ системата, също е доста смущаващо, тъй като на практика ние ще бъдем една от държавите в Европейския съюз, която ще има много голям обхват на ТОЛ системата. Смущаващ е фактът, че ще бъде обхваната и второкласната пътна мрежа, вие много добре знаете,  в какво състояние се намират част от тези пътища. Така че тепърва предстоят разговорите може би и относно самия обхват. Последното заседание на обществения съвет, който е към Регионалното министерство и който трябваше да разисква тези теми миналата седмица, всъщност въпросът остана отворен за обхвата на тази система. И той продължава да бъде отворен и към настоящия момент.

Водещ: А имате ли реална пътна карта, къде ще бъдат изградени пътните рамки, как ще се осъществява контролът, кои пътища ще бъдат обхванати? Конкретика имате ли?

Магдалена Милтенова: Това, което ни беше предоставено като информация в конкретика, всъщност не беше възприето в голямата си част от транспортните оператори, в това число не само автобусни превозвачи, не беше възприето и от колегите от товарния сектор, които, разбира се, са с много по-голям мащаб от нас. Така че това, което ни беше предложено, не е най-приемливият вариант и той тепърва ще бъде обсъждан. Трябваше да се направи една нова работна група, на която да се представят цените, които тепърва предстои да се обсъждат. Но всъщност, за съжаление това, което виждаме за пореден път, е, че администрацията просто предостави едни цифри, едни числа, които по никакъв начин не са обсъдени предварително с бранша.

Водещ: И още нещо. Стойността на ТОЛ таксата ще се изчислява на изминат километър, като всяко навлизане в ТОЛ сегмент ще се приема за пълното му изминаване. Това устройва ли ви? Нали разбирате, няма значение, къде се навлиза в този сегмент.

Магдалена Милтенова: Нормално би било, когато плащате за нещо, вие наистина да сте го експлоатирали. Идеята на ТОЛ системата е да заплащате това, че вие на практика увреждате пътната инфраструктура. Сумата, която се заплаща, всъщност е за нейната поддръжка, за нейното възстановяване. И няма никаква нормална логика – нито човешка, нито търговска логика, ако щете, да оправдаваме действия, при които ако вие изминете 1 км, да платите стойността на 10 км, например.

Водещ: Това мен ме озадачи също, затова ви питам.

Магдалена Милтенова: Разбира се. Всеки нормален човек, разсъждавайки от тази гледна точка, както и вие, въпреки че вие не сте превозвач и това не ви засяга пряко, разсъждавате както разсъждаваме и ние.

Водещ: Но съм пътник. Има още нещо. Предоставени ли са ви алтернативни пътища? Тоест, ако не искат превозвачи да минат през маршрут с ТОЛ система, да имат алтернативен такъв?

Магдалена Милтенова: Това е въпрос, който ние сме обсъждали, дори в присъствието на премиера, по който въпрос становището на отговорните за това институции е, че всъщност има много пътища в България, които няма как да предложат алтернативен вариант. И в тази посока нашето предложение още тогава беше, че всъщност пътищата, които нямат алтернатива, при която да се избегне плащането на ТОЛ такса, да не бъдат включвани в нейния обхват. Както виждаме, за съжаление това предложение не е прието, но пак ви казвам, че тепърва предстоят разговори в тази посока и се надяваме, че това, което е предложено в настоящия момент, не е окончателният вариант и не решава окончателно въпроса с ТОЛ таксите.

Водещ: Готови ли сте за нова среща с министър-председателя?

Магдалена Милтенова: Ние винаги сме готови за среща с министър-председателя. Уважаваме правото на държавата да определя правилата, да определя законите. Но считаме, че всъщност тези закони трябва да бъдат в съответствие с изискванията на Европейския съюз и да бъдат в полза на българските граждани. За съжаление, в настоящия момент ние не виждаме в последния вариант, при който ние всички – вие като потребители на услугата и ние като превозвачи, да имаме най-добрия алтернативен вариант за ползване на тези пътища.

Водещ: Аз ви благодаря за това, че ние отделихте време, за да поговорим по въпросите, и ще ви потърсим и след срещата в понеделник, за да разберем докъде е стигнало развитието на решенията на проблемите, по какви ваши въпроси ще имате чуваемост.

Магдалена Милтенова: Благодаря и аз. Искрено се надявам, че крайният резултат от всички тези преговори ще има положителен резултат, както за българските превозвачи, така и за българските граждани, потребители на услугата.

Цоня Събчева