Магдалена Станулова, МОН: Професионалното образование трябва да отразява новите предизвикателства пред бизнеса

класна стая, ваканция

Професионалното образование трябва да отразява не само нуждите на бизнеса, но и новите предизвикателства пред него. Това каза в предаването „Всички в час“ на Радио „Фокус“ Магдалена Станулова, експерт в МОН. Тя напомни, че в момента се обсъждат рамковите програми за професионално обучение, въз основа на които ще се изготвят и новите учебни планове на учениците по специалности.

„Ще бъдат подготвени проекти на учебни планове и програми, които отново ще бъдат широко обсъдени, така че през новата учебна година нашите ученици да започват професионалното си образование с нови, съвременни типови учебни планове и програми. Тази разширена професионална подготовка ще включва изучаването на предмети, чието съдържание ще бъде адекватно на потребностите на бизнеса, ще се разработва съвместно с него и то с местния бизнес. Ще се разработва всяка учебна година, така че да може да се  реагира много бързо и адекватно на новите технологии и новите предизвикателства пред бизнеса“, поясни Магдалена Станулова.

Тя отбеляза, че най-активни в процеса са работодателите, които търпят липсата на подготвени кадри. Експертът каза още, че има нужда от добро планиране на приема на учениците по места, за да се гарантира, че в бъдеще ще има достатъчно обучени специалисти.