Магистрати от ЕС са във Варна по линия на програмата за обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение

Седем магистрати от Германия, Белгия, Литва, Испания и Франция са във Варна по линия на програмата за обмен за 2019 г. на Европейската мрежа за съдебно обучение, която се финансира от Европейския съюз. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна. В разменното обучение,  което ще продължи до 18 октомври, на варненската съдебна система гостуват прокурори от окръжните прокуратури в германските градове Майнц и Кемниц, окръжният прокурор на  Каунас, Литва, прокурор от дирекцията по наказателни дела и помилвания на Министерството на правосъдието на Франция, прокурори от Районната прокуратура в Мадрид и  Брюксел. В програмата участва и съдия от районния съд във Франкфурт, Германия. Целта на обмена е запознаване със съдебната система на съответната държава – членка на Европейския съюз.

До момента гостуващите във Варна европейски прокурори са посетили Окръжната прокуратура. Там изпълняващият функциите административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжната прокуратура Радослав Лазаров е запознал европейските магистрати с особеностите на българската съдебна система.

Гостите са посетили и Окръжния следствен отдел, областната служба „Изпълнение на наказанията“ и ОД на МВР във Варна. Предстои магистратите от Европейския съюз да посетят варненския затвор като място за изтърпяване на наказанията „Лишаване от свобода“.

Гостуващите магистрати по програмата ще посетят утре Археологическия музей във Варна и ще се запознаят с историята на морския град.