Маестро Йордан Камджалов: Симфоничният концерт посветен на 120-я юбилей на Панчо Владигеров носи в себе си истинския български дух

Най-ярките, най-известните у нас и Европа, но същевременно и най-българските творби на Панчо Владигеров, ще прозвучат на крепостта Царевец в  старопрестолния Търновград. Това съобщи в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ диригентът на симфоничния концерт Маестро Йордан Камджалов. Музикалната проява е посветена на 120 години от рождението на композитора, наричан Патриарх на българската музика. Това е първият симфоничен концерт, който се провежда на историческия хълм от началото на „Сцена на вековете“ през далечната вече 1985 година. Повече за предстоящата музикална проява, прочетете в пълния текст на интервюто.  

Фокус: Маестро Камджалов, какво да очаква търновската публика от проекта, който ще представите в града?

Маестро Йордан Камджалов: На първо място искам да кажа, че много се радвам, че имаме възможност да сме гости във вашия прекрасен град. Това, което може да се очаква е един истински български дух, чрез музиката на международно признатия български композитор Панчо Владгеров. Надявам се да можем да бъдем горди, когато слушаме тази музика и да можем да се потопим в нашите корени.

Фокус: Как премина подготовката, колко са музикантите, кои произведения ще представите?

Маестро Йордан Камджалов: Цялата програма ще е само и единствено с творби на Панчо Владигеров. Солист ще бъде младият виртуозен виолончелист Атанас Кръстев. Ще прозвучат популярни и не чак толкова популярни творби на Владигеров. Разбира се Българската рапсодия „Вардар“ ще е началото на програмата. Ще участва и целият състав на Русенската филхармония.

Фокус: Спектакълът всъщност не се представя за пръв път пред публика в Търново. Къде другаде ще може да се гледа?

Маестро Йордан Камджалов: Тази програма за 120-я юбилей на Панчо Владигеров се представя за пръв път именно през август, но не в Търново. За мен ще е голяма радост, че преди да дойдем в старата столица концертът ще бъде изпълнен в моя роден град Търговище. Това ще се случи на 29 август, а на следващия ден сме на Сцената на вековете в Търново. Аз за пръв път ще дирижирам в моя роден град, въпреки, че съм бил на три континента като диригент. За мен това ще е много вълнуващо. С Търново също съм много тясно свързан, още от дете, така че това ще бъде една много сантиментална за мен серия от концерти.

Фокус: Каква е Вашата оценка за българска публика и по-специално търновската публика след всичките Ви изяви у нас и в чужбина?

Маестро Йордан Камджалов: Знаете ли, аз мисля, че не само в Търново, не само в България, а и в целия свят хората, публиката са жадни за нещо истинско, за нещо красиво. И мисля, че ние, творците, сме длъжни да даваме най-доброто от себе си и да продължаваме да даваме надежда на хората – да вярват в красотата. От българската публика аз лично съм видял изключителна откритост, спонтанност и най-вече, както вече казах, жажда за нещо истинско. За мен това е най-важното, за мен това е смисълът от излизането на сцената.

Фокус: Българската музика, която предстои да бъде представена на достатъчно високо ниво, спрямо световната класика, ли е? И смятате ли, че този концерт може да бъде представен и извън границите на страната ни, за да запознаем международната публика със силата на България?

Маестро Йордан Камджалов: Да! Редица от българските композитори са на международно ниво и заслужават международна сцена. Разбира се не всички, но това важи и за немските, и за австрийските, и за американските, и за руските – за всички композитори. Но ние имаме таланти, които са на световно ниво. Да, Владигеров е един от тях. Това е едно истинско предизвикателство и за всеки един оркестър, в това число и за Русенската филхармония. Програмата не е лесна, но Владигеров звучи като нещо много естествено, нещо много българско, народно. Има хороводни и песенни мотиви. Мисля, че почти цялото му творчество е една голяма възхвала на творческия креативен български дух.

Фокус: Понеже се върнахме на Владигеров, дали самият концерт е съобразен по някакъв начин с мястото, на което ще бъде представен, все пак това ще се случи на крепостта Царевец – едно изключително духовно място не само за търновци, но и за всички българи?

Маестро Йордан Камджалов: Да, това е едно място с колосално историческо значение. Аз мисля, че самата атмосфера там ще ни вдъхнови, за да можем да се свържем още по-силно с българския си корен. За аранжирането не мога да кажа, че е предвидено нещо специално. Самата сцена в Търново там е нещо специално, както и юбилеят на Владигеров, сам по себе си. И мисля, че тези много дълбоки исторически пластове, които са там могат само да ни помогнат и да ни „асистират“ да влезем още по-дълбоко в себе си, в българското.

Фокус: За нашите читатели ще е интересно и какви други проекти ви предстоят след участието ви в Търново?

Маестро Йордан Камджалов: Предстоят много проекти в страната и в чужбина. Вероятно читателите знаят, че аз съм музикален директор и главен диригент на Хърватската Национална опера и филхармония в Риека, която е Европейска столица на културата 2020. Там това, което ще се случи, е неизброимо. Но преди това бих могъл да поканя всички българи на юбилея на великия Николай Гяуров. Концертът ни ще е в Първа зала на НДК, в края на ноември.

Луиза ТРАНЧЕВА