Майката на генерал Скобелев – Олга Скобелева е убита в Пловдив с цел грабеж

Пловдив. Майката на генерал Скобелев – Олга Скобелева е убита в Пловдив с цел грабеж. Това разказа за Радио „Фокус” Пловдив Румяна Донева, уредник в Регионалния исторически музей в Пловдив. На 6 юли 1880 г. Олга Скобелева се готви да замине за Чирпан, където възнамерява да купи чифлик, в който да направи приют за сираци по европейски образец. „Тя тръгва рано сутринта с малък ескорт, с голяма сума пари в себе си”, разказа Донева. Извън града, на мястото, което днес се нарича  „Скобелева майка”, ескорта бива нападнат от разбойници, начело с руския офицер Узатис, който най-вероятно е знаел, че Олга Скобелева носи в себе си пари. Според историческите сведения, Узатис е бил много близък приятел на генерал Скобелев. Той е бил толкова близък, че майка му го е приемала като свой син. Той е черкезин, но благодарение на семейство Скобелеви е бил изучен. Лично Узатис убива Олга Скобелева с шпагата си, като според повечето сведения, целта е била грабеж. „Разбойниците се опитват да избият целия ескорт, но един от тях успява да избяга, това е унтерофицерът Матвей Иванов и именно той стига до Пловдив и вдига тревога”, разказа още Румяна Донева. Румелийската полиция се организира и успява да залови разбойниците, а Узатис сам се разстрелва, когато е бил обкръжен.
Олга Скобелева бива погребана в семейното им имение в Русия, а синът и поръчва икони, които да поставят в християнския храм на имението. Иконите по-късно мистериозно изчезват.
Известието за гибелта на майка му поразява генерал Скобелев до такава степен, че той дълго не може да дойде на себе си, а по-късно, когато още не е навършил 39 години, той умира.
Веднага след убийството на Олга Скобелева гражданската управа на Пловдив взема решение на мястото на нейната гибел да се издигне скромен паметник. Той бива построен през 1968 година във формата на ротонда, като статуята изобразява генералшата, която е прегърнала две сирачета. И днес пловдивчани почитат паметта й пред мемориала, наречен с обич и преклонение “Скобелева майка”.
Цветана ТОНЧЕВА