Малгожата Кулова, археолог: Професията на археолога е много престижна  и все повече е призната в обществеността

Малгожата Кулова, археолог в Регионален исторически музей- Благоевград в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

Фокус: Г-жо Кулова, на 14 февруари отбелязваме Деня на археолога. Какво е значението на този празник?

Малгожата Кулова: Доста тежка е професията на археолога, защото съчетава физическа и умствена работа. А съчетанието на този празник с още два е много добра комбинация.

Фокус: Ценят ли се археолозите в България и отделят ли се достатъчно пари за археологически разкопки?

Малгожата Кулова: Тази професия е много престижна и все повече е призната в обществеността. По отношение на финансовата част- парите никога не стигат. Археологическите разкопки са много скъпи, защото това е свързано не само с копане, но тук се съчетават и различни други дейности, за да може да се придобие ценна информация за това, което се проучва, за периода, за начина на живеене на хора. Самата археологическа работа е доста скъпа и парите никога не стигат. Голяма част от проучванията се финансират по различни проекти, като тук визирам за изграждане на автомагистрали, газопроводи или при корекция на жп линии. Това дава голяма възможността за археологията да се проучват обекти на доста голяма площ. Министерство на културата също всяка година отделя субсидии и така се подкрепят археологическите проучвания. Естествено тези пари не стигат, така че и самите археолози имат необходимост да търсят други източници за финансиране

Фокус: За кой обект в Благоевград са нужни средства, за да бъде изследван?

Малгожата Кулова: Тук има един много интересeн обект от античността. Това е една постройка от късната античност в село Дренково, която беше проучвана по европейски програми и там сме стигнали до половината. Тази сграда е изключително интересна и доста добре запазена. Това може да бъде доста интересна дестинация, тъй като има гробищна църква.

Фокус: През последните месеци какви проучвания извършахте? Знаем, че материали открити при археологическите проучвания на обектите по АМ „Струма“ в селата Мощанец, Покровник и Дамяница ще бъдат представени в изложба „Българска археология 2017 година в Национален археологически музей.

Малгожата Кулова: Материали от трите обекта се съхраняват в РИМ- Благоевград. Материали, придобити от Регионалния исторически музей – Благоевград след приключването на археологическите проучвания на обектите по автомагистрала Струма ще бъдат представени на изложба „Българска археология 2017“ в Националния археологически институт с музей при БАН. Събитието се организира за единадесета поредна година по повод Деня на археолога – 14 февруари и представя най-интересните открития от изминалия археологически сезон.Голяма площ е отделена за материалите от  праисторическото селище Дамяница, Османица (от втората половина на 6 до начало на 4 хил. пр. Хр.). То се намира по трасе на АМ „Струма“ ЛОТ 3.3 и бе проучвано миналата година в изпълнение на  договор между НАИМ при БАН и АПИ по оперативната  програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура“. Археолози от Регионалния исторически музей – Благоевград взеха активно участие в проучванията, а всички находки от това селище са предоставени на музея. В изложбата ще бъдат представени съдове с рисувана украса „Акропотамос“ и „Тополница“, уникална колекция от антропоморфни фигурки, накити от мида спондилус с формата на пеперуда и звезда, както и много рядък амулет от нефрит, изобразяващ змия. Материали, открити при археологическите проучвания  на другите два значителни обекта по трасето на АМ „Струма“ – в землището на с. Покровник и с. Мощанец, също ще бъдат представени на изложбата. Проучените обекти са единствените по-големи селища от античната и късноантичната епоха, разкривани до този момент на територията на община Благоевград. Изложбата „Българска археология 2017“ може да бъде посетена в зала „Временни изложби“ на НАИМ от 17 февруари до 1 април 2018 г. Материали от Дамяница и село Ковачево ще бъдат представени в много престижна изложба в НДК, която е свързана с председателството на България на ЕС и там Ще бъдат представени много интересни материали от двата обекта.

Лора КАЛЧЕВА