Малко над 700 лв. събра благотворителен спектакъл за търновската неонатология

Радио "Фокус" - Велико Търново

Велико Търново. 703 лв. събра благотворителния спектакъл „Патиланци“, който представиха в старата столица в Деня на недоносените деца. Средствата ще бъдат дарени на Отделението по неонатология при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Болничната структура събира пари за нов видеоларингоскоп, като до момента са осигурени около 4 200 лева. Апаратът е необходим за по-лесното и безболезнено интубиране на новородените деца и точното неинвазивно приложение на сърфактант.

Благотворителното събитие събра в салона на МДТ „Константин Кисимов“ стотици деца и техните родители. В залата дойдоха и много от вече порасналите пациенти на Неонатологията на Великотърновската болница. Всеки, който иска да подкрепи каузата, може да намери повече информация в социалните мрежи – на страницата на болницата.

Всяка година по света над 15 милиона бебета се раждат преждевременно, като у нас всяка година проплакват над 6 000 такива деца. Това означава, че недоносените бебета представляват най-голямата група пациенти сред подрастващите. Това е една от причините 17 ноември да бъде избран за Световен ден на недоносените деца.

Той е посветен и на техните родители, които преминават през този нелек период на шок и тревога от неизвестното, както и на лекарите – акушер гинеколози, неонталози и специалисти по здравни грижи, които неотлъчно и всеотдайно се грижат за малките пациенти – най-големите герои.

Ръководството на областната болница и екипът на Отделението по неонатология благодарят от сърце на МДТ „Константин Кисимов“ за подкрепата в каузата, както и на всички хора с добри сърца, които също се включиха в инициативата.

Рени АТАНАСОВА