Манол Атанасов, Граждански комитет – Сопот: Протестът на жителите на града даде публичност на обоснованото недоволство срещу управлението на общината, борбата ни продължава

снимка: Община Сопот

Граждани протестираха пред сградата на Община Сопот в подкрепа на отстранения директор на къща музей „Иван Вазов“ Стефан Филчев и с искане за оставка на общинското ръководство. Манол Атанасов, председател на Гражданския комитет в град Сопот, коментира в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив отзвука от протеста, постигнатото от изразеното недоволство, както и бъдещите ходове на протестиращите:


Фокус: Г-н Атанасов, какво постигнахте със своя протест срещу управлението на Община Сопот и в подкрепа на отстранения директор на къща музей „Иван Вазов“ Стефан Филчев?
Манол Атанасов: С този протест дадохме публичност на гражданското недоволство. Ако досега само се говореше, че то съществува и че гражданите са недоволни, сега на практика се даде публичност на действителността в Сопот. По безспорен начин се показа, че в общината съществува ясно изразено и обосновано недоволство от управлението на кмета и заместник-кмета – тандемът Дойнов-Новаков. Това постигнахме и то не е никак малко.
Фокус: В разговор преди протестните действия споменахте, че очаквате гражданите да изразят твърдо позицията си за оставка на управляващите Община Сопот и да подкрепят свързаната с това искане декларация. Случи ли се това наистина?
Манол Атанасов: Декларацията се прие стандартно, прочете се публично, попита се дали някой има нещо против, след което събралите се протестиращи започнаха да ръкопляскат. На митинг декларациите се приемат по този начин. Паралелно с декларацията, ние организирахме и подписка. Митингът сложи и началото на тази подписка, съдържаща абсолютно същото искане, каквото е и на декларацията. На самия митинг се подписаха над 200 души. По данни на полицията, в митинга на това малко и тясно пространство са се събрали над 300 души. Подписката продължава и към настоящия момент. Листовете са индивидуални, тоест ние сме направили така, че да могат да се попълват индивидуално, а не всичко да бъде на купчина. Преди малко ми бяха донесени още пет листа, съдържащи около 100 подписа.
Фокус: Г-н Атанасов, какви ще бъдат вашите следващи ходове? Какво следва оттук нататък?
Манол Атанасов: Законите в България са такива, че един кмет може да бъде освободен само при констатиране на нарушение и при съответно получена осъдителна присъда или чрез собственоръчно подаване на оставка. Тук става дума по-скоро за морален акт – един нормален управляващ би трябвало да се съобрази с недоволството на гражданите. В нашата страница в социалната мрежа, озаглавена „Мрежа за обществена и гражданска активност – град Сопот“, публикувахме благодарствено писмо до участвалите в протестните действия и сме посочили до кои инстанции сме изпратили документите от митинга. Естествено, ще изчакаме определено време, за да видим каква ще бъде тяхната реакция.  Документите са изпратени до кмета на Община Сопот, до областния управител на Пловдив, след което до Парламентарната група на БСП, защото те направиха декларация за опасността от превръщането на общините в България в местни феодални владения. В Сопот се наблюдава точно такава тенденция. Документите от митинга са изпратени също до председателя на Народното събрание с молба за законодателни инициативи и решения, чрез които да бъдат ограничени по някакъв начин тенденциите за превръщане на общините във феодални владения. Ако подобни тенденции не бъдат ограничени, то те ще се развиват свободно.
Изпратили сме документите също до министър-председателя на България, защото мислим, че този случай в Сопот касае и изпълнителната власт. Очакваме тяхната реакция, след което ще решим бъдещите си ходове.
Фокус: Тоест, ако трябва да обобщим, борбата ви продължава?
Манол Атанасов: Разбира се! Неразумно е да оставим управляващите Община Сопот да правят бели още две години, когато изтича техния мандат. Ще стане много зле за следващите управляващи. Ние вече мислим за тях. Колкото в по-тежко състояние едни бъдещи управляващи заварят Община Сопот, толкова по-трудно ще им бъде да работят. Ние нямаме намерение да чакаме две години. Може и да се наложи, но не е желателно.
Тони МИХАЙЛОВ