Манол Генов, БСП: Водните проблеми са цъкащ механизъм със закъснение, ако управляващите не ги разберат навреме, рано или късно той ще гръмне

Снимка: БСП

Интервю с народния представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Изпълнителното бюро на левицата Манол Генов за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Водни проблеми във Варна, Бургас, Ловеч, Плевен, Шумен, Котел, почти в паника ли е това? Има ли реална опасност от водна криза подобна на Перник и в други райони на страната?

Манол Генов: Ами как да ви кажа, фитилът вече е запален, остава да чакаме кога ще гръмне бомбата в целия сектор. Така че да не всяваме страхове у хората, но този сектор е наистина зарязан от много време като политика и управление от държавата. Нуждае се от сериозни реформи, които бяха започнати, но не бяха докарани докрай. Панацеята, че някакви европейски пари ще ни решат проблемите е малък мираж със скромната сума от 3,5 млрд. от 20-те, които са необходими. Много хора питат защо сле избрали този вот на недоверие. Не, ние, от БСП, не го избрахме. Самите управляващи си го пожелаха със своите действия или бездействия. Наистина извън всякаква логика в 21-и век е това, което се случва в Перник. Град със 100-хилядно население, да бъде подложен на подобен геноцид, е недопустимо. Второ, броени дни преди края на парламентарния сезон, който завърши миналата 2019 г., от БСП предизвикахме парламентарен дебат поради изключително тежки казус с криминалния внос на опасен отпадък от чужбина и неговото изгаряне. Трето, българските граждани държат константна една от челните позиции в някои градове по повишена концентрация на фини прахови частици в атмосферния въздух. И държим такива позиции в челната листа на градове в ЕС. Четвърто, пак ще се върна на реформата в целия воден сектор, че не е довършена, е факт, но положението става все по-неспасяемо. Дори не виждам и да има възможност да от паника от непрекъснатия провал, който се случва в тази политика. Сега започваме да прехвърляме вината на кметове, на засушавания, на климатични промени. И така като ме чувате, според  вас кой ви избра темата на този вот? Ние или управляващите? Те просто си го предизвикаха.

Водещ: Говорейки си за вота на недоверие, може ли той да набележи търсения изход от всички изброени от вас проблеми досега?

Манол Генов: Вижте, сега, дали ще падна главата на един или друг министър, в случая не е важно. В случая е, че политиката, която правителството провежда, е сгрешена. А отговорник за действията на правителството е министър-председателят на Република България. Искаме просто българските граждани да разберат какво е състоянието на този сектор, да знаят защо и по какъв начин той е стигнал тази си критична точка, а и управляващите да се вземат в ръце и да проведат необходимите законодателни, каквито и да са други действия, за да може нещата в този сектор да не отидат на тотален провал.

Водещ: Тоест този, който трябва да понесе отговорност за случващото се и в Перник, трябва да бъде от най-високо ниво?

Манол Генов: Разбира се, че от най-високо ниво. Аз имам чувството, че страхът, че лошите вестоносци ги убивали, някак си стои на определени нива в управлението и цялата истина не излиза докрай за състоянието специално на операторите, на дружествата, които работят в този сектор. Положението просто е трагично. Някои от тях са в практически фалити. Няма да имат средства да поддържат оперативните разходи за поддръжка на мрежата, която те оперират и експлоатират.

Водещ: От кого очаквате подкрепа на вота на недоверие срещу правителството?

Манол Генов: Ами, вижте какво, подкрепа за вота, тука вече е разделителната линия. Който го е еня и който го интересува здравето на български граждани, защото искам да добавя още един факт: по данни на Световната здравна организация от замърсяването на въздуха в България преждевременно умират 15 хиляди души. И това не са данни, които сме си ги измислили на Позитано 20, това са данни на Световната здравна организация. Така че, казвам още веднъж, която от политическите сили има отношение към тези въпрос – чиста вода, околната среда, въздух, нека с гласуването си да прояви своето отношение към качеството на живот и здравето на българския гражданин. Чувам напоследък някои анализатори, не искам да ги цитирам даже, едва ли не тука сме имали българите претенции към въздуха, защото това било характеристика на презадоволените общества, а ние не сме били в това състояние. По-голям цинизъм от това виждане на нещата, аз не мога да определя.

Водещ: Чухме обаче обвинения, че именно кризата в Перник се търсят политически измерения, че БСП просто се носи на гребена на ековълната с вота на недоверие. Политизира ли се ситуацията?

Манол Генов: Ама вижте какво, ние в Народното събрание за един мандат сме питали над 60 пъти по тези проблеми. Аз специално съм задавал въпроси и за ВиК сектора, и за опазване на въздуха, и за нерегламентираното движение на отпадъци, за техния внос. Вие виждате един министър на околната среда, който не знае и не ни дава информация по време на дебат. Кои са фирмите, които с нотификация или без нотификация внасят в България отпадъци? Какво е тяхното движение? Ами по-голяма нелепост и наглост от това, как да го кажа? Че БСП е яхнала гребена на вълната. Наскоро чух едни думички от нашата председателка, че ще стигнем дотам, че едва ли Кракра Пернишки си напоил коня в язовир „Студена“ и той щял да пресъхне. Това са несериозни неща. Говорим са сериозни проблеми, които стоят пред българското общество. И ако управляващите не ги разберат, казах този цъкащ механизъм със закъснение, какъвто е ВиК секторът, рано или късно ще гръмне. Дано да не бъда лош пророк, но това ще се случи още есента. Дори да се търси отделно декапитализиране в резултат на реформата, няма необходимия и достатъчен минимум средства да поддържат мрежата, която експлоатират, имат големи задължения по отношение на плащане на такса заустване и такса водоползване към държавата. Всички тези неща те се натрупват и в един момент ще излязат на повърхността, но дано да не е късно вече тогава. Именно затова е този вот. За да може управляващите да се вземат, както казах, в ръце и да се набележат мерки, които да решат въпроса. Това не става за един ден. Това, че дадоха на Перник 30 милиона, и те 30 милиона те не могат да ги усвоят поне половин година. Малко или повече съм запознат със строителство на водопроводи, подмяна е рехабилитация, така че някак си очакванията са прекалено експонирани, че ще се случи толкова бързо.

Водещ: Вчера трябваше да се състои среща между главния прокурор Иван Гешев и лидера на БСП Корнелия Нинова. Защо според  вас Гешев изкриви от пътя и отмени срещата?

Манол Генов: Не знам какви съображения е имал. Аз не вярвам на тази среща той да наруши закона и да даде някаква строго поверителна информация, защото Нинова беше споделила или прессъобщение е имало от БСП, че след това тази информация ще стигне до гражданите. Не вярвам главният прокурор да наруши закона и да издаде на Корнелия Нинова такава класифицирана информация, която не би трябвало да издава, пък тя да стане достояние на гражданите. Не мога да тълкувам тези действия все още, нямам достатъчна информация.

Водещ: Ако вотът на недоверие мине, какви са краткосрочните и дългосрочни мерки, които трябва  да бъдат приети?

Манол Генов: Ние тези краткосрочни мерки ги предложихме с едно решение, взето от Народното събрание миналата година, за чисто нов закон, който да регламентира дейността на тези търговски дружества във ВиК сектора и те бяха подкрепени и от управляващите. Така че до 15 май Министерството на регионалното развитие трябва да подготви проектозакон за ВиК сектора, който касае само ВиК услугите в държавата и този закон да бъде подложен на широко обществено обсъждане. И срокът никак не е далечен – 15 май. Доколкото знам, има експертна група, назначена по този въпрос, която до момента се е събирала само един-единствен път. Така че очакваме от управляващите действия и в тази посока. Това са краткосрочни мерки. А дългосрочните би трябвало да бъдат заложени в този закон, за да осигурят ефект за подобряване на качеството на услугата в цялата страна, за подобряване на финансовото състояние на тези дружества и, в крайна сметка, българите да са спокойни, че имат гарантирания от всички световни, здравни организации, ООН, и да са спокойни, че има достъп до чиста питейна вода за своите нужди.

Водещ: Както и вие споменахте по-рано, притеснителна е и темата за чуждите отпадъци у нас. Враца е един от последните случаи за складиране на такива. Превръща ли се България в сметището на Европа?

Манол Генов: Отпадъците наистина се оказаха черна дупка в българската екология. Сега, че в много страни в света те се ползват като гориво, като суровина, но в България е толкова безконтролно самият внос и след това движението на тези отпадъци. Вие виждате, намират бали тук, там, никой не знае откъде са дошли, как са дошли, и регионалните инспекции в страната не осъществяват функцията си да контролират тези процеси. Затова виждаме недоволство от различни хора, когато на някои места са балирани тези отпадъци, защото не е известно какви са те. Често се случва площадките, на които те стоят, да бъдат без съответното разрешение. Така че политиката с отпадъците на това правителство си е чист отпадък.

Водещ: Водна криза, отпадъци, а ние пък очакваме официалните мотиви на БСП за вота на недоверие до 15 януари, когато е и първият работен ден на депутатите след коледната ваканция.

Манол Генов: Гарантирано мотивите ще ги има, не се притеснявайте.

Веселка ИВАНОВА