Манол Генов, БСП: Основната задача на следващото 44-то Народно събрание е да върне държавата на хората и доверието им в институциите

Манол Генов, депутат от ПГ на „БСП лява България“ в 43-то НС, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за основните задачи на назначения служебен кабинет и за философията, която трябва да изповядва следващото 44-то Народно събрание.

Фокус: Г-н Генов, новоизбраният президент Румен Радев обяви състава на служебния кабинет. Със свой указ той назначи от 27 януари служебно правителство на Република България, ръководено от проф. Огнян Герджиков. Ще се справи със своите задачи служебният кабинет и какво да очакваме от неговата работа?
Манол Генов: Основната задача на служебния кабинет е да организира едни честни и справедливи избори. Не знам колко ще му е лесно, защото още от предното управление има заложени мини в тази посока. Като пример мога да посоча машинното гласуване. То няма да може да се осъществи. Машинното гласуване беше предложено, гласувано, а няма организирана обществена поръчка на тези машини. Това ще е един от проблемите пред кабинета по отношение на организацията на изборите. Явно няма да е налице технологична възможност да се обяви обществена поръчка по закон и да се доставят тези устройства. Другата важна задача на служебния кабинет е организацията на председателството на България на ЕС. Това е една също нелека задача, която изисква изключително експертна координация между различните министерства и като цяло решенията на Министерския съвет в това направление. Мисля, че служебното правителство ще се справи, въпреки подводните камъни, които ще срещне в работата си. Всичко това ще го видим след 26-ти март.
Фокус: На какво ще се заложи в предстоящата изборна кампания. Има ли коалиции, които бихте определили като възможни?
Манол Генов: В политиката има една правило, че понякога и невъзможните неща се случват. В крайна сметка, задачата на БСП е да бъде първа политическа сила на тези извънредни парламентарни избори. Мисля, че тя ще се справи с тази задача. Убеден съм, че хората най-после са прозрели и са разбрали същността на вредното управление на ГЕРБ. Когато тя присъства вече 6-7 години във властта, цели системи в държавата са разрушени. Говорим и за образование, и за здравеопазване, говорим и за корупция. Хората са недоволни от това – от липсата на справедливост в обществото.
Фокус: Каква оценка може да дадем за работата на 43-то НС? Какво не успя да постигне?
Манол Генов: Този парламент обслужваше изключително клиентелистките интереси на партиите, които формираха мнозинството. В началото на 43-то Народно събрание видяхме една сериозна подкрепа от ДПС на доста от законите, които се приемаха в Народното събрание. След това видяхме една метаморфоза. Формираха се плаващи мнозинства около определени интереси и политики, в повечето случаи обслужващи тесногръдите интереси на определен вид бизнес или на определено лоби в обществено-политическия живот. Реформите, които бяха обещани, просто не се случиха в този малко повече от този 2-годишен съкратен мандат на 43-то Народно събрание. БСП имаше последователни действия в своите законодателни инициативи, с предложенията, които дадохме в социалната политика, с отмяна на санкциите срещу Русия. Това бяха все неща, които БСП поддържаше докрай като законодателни инициативи и като гласуване в зала на предложените законопроекти.
Фокус: Какво трябва да очакваме по отношение на състава на следващия парламент? Какво трябва да бъде в центъра на работата на 44-то Народно събрание?
Манол Генов: Най-важното е да върнем държавата на хората. Също да възстановим доверието на гражданите в институциите, които има в българската държава, защото то е на критично ниско ниво. Това трябва да бъде една от основните задачи на следващото 44-то Народно събрание.
Фокус: Ако предположим, че БСП ще има възможност за един бъдещ управленски мандат, какви ще бъдат основните цели на партията?
Манол Генов: В крайна сметка, всичко зависи от това какви ще са резултатите от тези парламентарни избори, какви мнозинства ще се формират зад определени политики и кой какво предлага. Но преди всичко първата задача е, освен че трябва да възстановим справедливостта, трябва да започнем война с бедността. Това е един също така основен проблем в нашето общество.
Фокус: Как ще коментирате данните, че само 7 % от българските граждани одобряват свършеното от последното Народно събрание?
Манол Генов: Имахме един министър-председател, който непрекъснато неглижираше ролята на парламентаризма и на народните представители като избраници на народа. По-добър резултат трудно бихме могли да очакваме след подобни действия и внушения, които се извършваха непрекъснато и то в продължение не на две години, а на седем. ГЕРБ управлява от 2009-та година.
Фокус: Имаше ли БСП, макар и в опозиция, постижения в 43-то Народно събрание? Какво отчитате като успех?
Манол Генов: В крайна сметка, някои от нашите законопроекти бяха приети. Ние спасихме от приватизация и от разграбване военно-промишления комплекс на държавата. Наше беше предложението за влизане на ВМЗ-Сопот, „НИТИ“ ЕАД в Казанлък и „Кинтекс“ ЕАД в София в забранителния списък за продажба в приложението към Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Имахме също така предложения по отношение на приемането на общи устройствени планове. Имаше опасност от 1 януари 2016 година да бъде блокиран инвестиционният процес по промяна начина на ползване статута на земеделските земи. Нашето предложение беше за 2 години, този срок беше удължен с три. В крайна сметка, това са все предложения, които БСП отговорно поставяше като законодателни инициативи и те получиха обща подкрепа. Мога да изброя и други, но просто тези два примера красноречиво говорят каква политика е провеждала парламентарната група на „БСП лява България“.
Тони МИХАЙЛОВ