Манол Генов, БСП: Президентът Росен Плевнелиев стана идеолог на „студена“ война вътре в държавата

Манол Генов, депутат от „БСП лява България“, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за оценката на 5-годишния мандат на президента Росен Плевнелиев, както и за силата на речта на новоизбрания президент Румен Радев, която предизвика противоречиви мнения.

Фокус: Г-н Генов, какво успя да постигне по време на 5-годишния си мандат президентът Росен Плевнелиев. Кои бяха силните и слабите страни на неговото управление?
Манол Генов: Поведението на президента Росен Плевнелиев беше изключително противоречиво през целия му мандат. Той сам се отказа от основната роля на президента да бъде обединител на нацията и по този начин се обрече да бъде изолиран от народа си. Предпочете да бъде явен рупор на външни тези и интереси, на политики, които са формирани не в България, а навън, вместо да определя и да формулира национални и обединителни каузи. Позволи си недопустимо да демонстрира лобизъм с менторските си оценки за бизнес, инвестиции, дори и за граждански реакции. За това справедливо може да му бъде сложен етикета „президент – протестър“. С незрялата си политика успя да се изолира дори и от собствената си партия, която го издигна за президент. Тя логично не го предложи за втори мандат и го изостави. Независимо от лицемерните оценки, които се даваха за него от ръководството на ГЕРБ, Росен Плевнелиев даде доста печален принос в омаловажаването на президента като една от институциите в България и стана идеолог на „студена“ война вътре в  държавата. Показа как външните интереси са му по важни от тези на нацията. С огромно съжаление мога да обобщя, че ползата и оценката на мандата му се илюстрират красноречиво от видяното на последната му и финална пресконференция. Нека да бъде жив и здрав, да намери нещо, с което му приляга да се занимава, което може да прави и му отива.
Фокус: Какво може да кажем по отношение на външната политика на Росен Плевнелиев?
Манол Генов: Росен Плевнелиев провеждаше външна политика, която беше формирана не в България, а някъде извън страната. Отношението към Русия беше такова, че той съзнателно ни вкарваше в напрежение с непрекъснатите си изказвания против руската политика. В крайна сметка, отношението към Крим не го решава България или българския президент. Бяха излишни доста от острите му реакции по отношение на Русия, но те явно са формулирани някъде другаде, а не в президентството на „Дондуков“.
Фокус: Сега да насочим поглед към новоизбрания президент Румен Радев. Речта му предизвика противоречиви мнения? Какво смятате вие по отношение на думите му?
Манол Генов: Речта на президента Румен Радев беше много обширна. Той показа с нея, че познава всички сфери на обществено-политическия живот на България, че проблемите не са му чужди, че в крайна сметка президентът  е президентска институция с функции, определени от Конституцията. Той не е изпълнителна власт, провеждаща всички тези политики, които не достигат на българското общество. Може да има недоволни и доволни, но в крайна сметка речта на Румен Радев показа една нова политика, едно ново отношение към проблемите на България.
Фокус: Вниманието беше фокусирано върху едно негово кратко и ясно изречение – „Остава ви само седмица!“. Заплаха ли е това?
Манол Генов: В крайна сметка, Румен Радев подсказа на Парламента, че каквото и да има да върши, трябва да го върши през седмицата, която му остава. Целта на това изказване беше да няма излишни въпроси по темата докога ще бъде мандата на това Народно събрание. Също тази седмица и определянето й внася яснота и за датата на следващите парламентарни избори, които интересуват всички – не само народни представители, но и целия български народ в ролята му на избирател.
Фокус: Ще успее ли Румен Радев да запази блясъка и престижа на президентската институция?
Манол Генов: Аз смятам, че Румен Радев не само ще запази блясъка, липсващ през последните пет години, но и ще издигне институцията на съвсем друго ниво. Ще я превърне в такава, която да привлича вниманието на целия български народ и той да разчита на президента, като един стълб в управлението на държавата.
Фокус: А ще запази ли Румен Радев независимост по отношение на политическите сили?
Манол Генов: Надявам се, че Румен Радев ще бъде президент на всички българи. Тези над два милиона гласа, с които беше избран, го задължават да направи точно това.
Тони МИХАЙЛОВ