Манол Генов, БСП: С вота на недоверие искаме да се сложи край на безобразията на това управление

 „В 21 век, стохиляден град като Перник да е режим на вода е недопустимо. Състоянието на ВИК сектора в България е плачевно. 10 години има само обещания, но реални действия липсват. Политиката в този сектор е тотално сгрешена”. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ и член на ИБ на БСП Манол Генов пред БСТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Той коментира, че идеята на премиера Борисов да се създаде общо ВИК предприятие влиза в огромно противоречие с всички споразумения, които страната е сключила с Европейската комисия. Като допълнителна пречка Генов изтъкна, че много от тези предприятие са публично-общинска собственост и е невъзможно държавата да ги управлява.

„От БСП предизвикахме парламентарен дебат по отношение на отпадъците, които се внасят в България. Това е черна дупка в политиката за околната среда. Всички се преструват на изненадани, а тези отпадъци се внасят в България от години. За 5 години 736 хиляди тона боклуци от трети страни са влезли в България, сред които има и медицински отпадъци”, каза Манол Генов. Социалистът обясни, че БСП ще внесе предложение да се забрани вносът на боклуци от трети страни в България.

Генов припомни, че България е на едно от челните места по замърсяване на въздуха. „Много често сме в Топ 10 на тази класация. Световната здравна организация констатира, че в България всяка година умират 15 хиляди души вследствие на замърсения въздух в страната. Тези резултати са плод на некомпетентостта и бездействието на управляващите. С искането на вот на недоверие на правителството на Борисов искаме да се сложи край на безобразията на това управление”, завърши Манол Генов.