Манол Генов, БСП: Хората излизат с маски по улицата заради мръсния въздух, но все повече от тях осъзнават, че ги носят заради непоносимостта към управляващите

Снимка: Личен архив

Хората излизат с маски по улицата заради мръсния въздух, но все повече от тях осъзнават, че ги носят заради непоносимостта към управляващите. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Манол Генов в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще свалят маските срещу задушаване едва когато ви свалят от власт“, каза Генов.
„Правителството се паникьоса от угрозата за поредни солени санкции от страна на ЕК. Затова се хвърли в имитация на мерки, с които уж да изпълни решението на съда от април 2017 г. понеже свършеното клони към нищо, няма кака да се открие нарастване на опасността от налагане на санкции. Тече четвърта година, откакто е заведено делото срещу страната ни. Неговият мотив е повече от категоричен“, каза още Манол Генов. По думите му напредъкът е нищожен и няма как да се скрие. Той обърна внимание, че бюрократичното високомерие и ангажираните институции са спестили истината за непростимото забавяне на мерките за справяне с проблема с мръсния въздух с поне 2 години.
Народният представител от БСП заяви, че да се говори за политически консенсус и да се хвърлят нови отговорност върху кметовете на общини граничи с откровен цинизъм.
Манол Генов коментира, че за решаване на проблема с мръсния въздух са предвидени 115 млн. лв. „Същите пари бяха натоварени с надеждата да обезпечат намаляване на запрашаването от битовото отопление и други източници. Бяха обследвани 25 общини, бяха написани общински програми и мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух. В крайна сметка този икономичен проблем ще се реши частично, защото на тези средства ще се възрадват само 7 общини“, каза още Генов. Според него скоро за общините няма да има, защото усвояването на тези средства е с краен срок до 2023 г. „Ако в последните дни е модерен призивът как столичани трябва да пътуват със зелен билет с обществени транспорт, как те трябва да бъдат предупреждавани, да оставят своите автомобили, да пътуват с обществения транспорт, то стотици хиляди семейства именно тези 18 общини, които не бяха допуснати до финансиране, бяха пратени за зелен хайвер. Общо взето до края на 2023 г. Работещите българи в чужбина стават все повече от работещите в България и това е безпощадната статистика. Здравеопазването ни освен жертва на криворазбрана и страхлива за реформи политика, е жертва на екологична безотговорност“, каза Манол Генов
Деница КИТАНОВА