Манол Ружинов:  За поредна година Сдружение „Родопски хайдути“  прави тридневен Хайдушки сбор, който ще се проведе от 25 до 27 август  

Манол Ружинов – председател на Сдружение „Родопски хайдути“ – Смолян, в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян.

„Фокус“: Г-н Ружинов, възстановката, която представихте в Славейно трогна публиката и беше кулминацията в честванията на 114-тата годишнина от Илинденско – Преображенското въстание. Смятате ли да правите още възстановки на исторически събития, свързани с нашия край?

Манол Ружинов: Много поздравления получихме след изпълнението, знаете колко много хора се бяха събрали на площада да я гледат, обаждат се,  пишат ни, което показва, че хората точно от това имат нужда . Това повдига техния дух и националното самочувствие, наистина  възстановките на исторически събития и пресъздаването на съдбоносни моменти се възприемат с възторг от публиката,  но за да се получи необходимият ефект е необходим реквизит, както и много добра предварителна подготовка. В Славейно за първи път го правим, но всъщност, това е втората възстановка, която правим. Първата беше представена преди три години в село Левочево и беше посветена на така наречената Левочевска афера с комитата Тодор Хвойнев, когато обграждат къщата му.  Да, ще се опитаме да правим  всичко, което е по силите ни, за да има още възстановки, но не можем да кажем кога. Знаете, че участваме  във всички празници и събития, свързани с историята на нашия край. Ще се включим  в честванията по повод Освобождението на Смолянския край от Османско владичество  на 21 октомври на връх Средногорец, на Родопската Шипка, но за освободителните битки, които са се водили там възстановка е невъзможно да направим. Нямаме реквизит, както и средства, за да ушием  униформи. Всичко, което се опитваме да правим е със собствени средства и ресурс, като целта ни е да съхраняваме и пазим нашата история и за поколенията след нас.

„Фокус“: До края на лятото други прояви имате ли, ще правите ли пак Хайдушко сборище и кога?

Манол Ружинов: Да, подготвяме се за него. То ще се проведе в района на най-стария параклис над село Бостина в дните  25, 26 и 27 август. Хайдушкият поход  както и досега тръгва от квартал Устово в посока село Бостина. На уреченото място ще бъде изграден лагер, както и навеси при лошо време. Ще се  съберем  членовете на Сдружението от цялата страна, като не се допускаме или много рядко го правим  странични хора, защото самият формат на мероприятието е такъв и изисква сериозна подготовка, тъй като в рамките на три дни и 2 нощи ще бъдем  в гората. Както и в предходните години и сега ще се придвижваме с коне и с каруца.  В самия поход ще вземе участие  и екипът, който заснема документален  филм, посветен на Сдружението. Той се снима вече около две години и се надяваме скоро да бъде факт. Този документален филм ще бъде една своеобразна реклама и на град Смолян, както и на Родопите като цяло, тъй като от предварителния разговор, който сме водили с екипа, знаем, че имат амбиции този филм да излезе извън пределите на страната“, посочи председателят на Сдружението.  И сега ще има организирани хайдушки игри на сборището, а най-интересното на цялото това мероприятие е това, че се опитваме  максимално да се доближим до начина на живот на хайдутите.  Да се пренесем  максимално столетия назад, когато новите технологии не са били потребни.

„Фокус“: Докъде стигнахте с ремонтите в  Хаджичоневата къща-музей ?

Манол Ружинов: Хаджичоневата къща-музей вече е с модерно видеонаблюдение, което изцяло е финансирано от членове на Сдружението. Това е една доста голяма инвестиция, но дарителите не искат да се знаят имената им. Завършено е и едно помещение в къщата, което ще бъде използвано за сбирки и събрания. В момента се изгражда и навес, с цел да се направи още една площадка, на която могат да се покажат местни традиции и занаяти. Като цяло тази година сме вложили доста капитал в тази къща и в обособяването й като  музей. Смятаме обаче  да внесем  искане до кмета на Смолян във връзка с наема, който плащаме на общината,  или да бъде намален, или изцяло премахнат, тъй като ние реално се грижим  и поддържаме един паметник на културата, който е отворен за посетители безплатно, а  в събота и неделя има ангажиран човек там, на когото трябва да се заплаща. Аз съм готов да се направя отчет пред Общинския съвет в Смолян за всяка направена инвестиция, защото пазим фактурите и касовите бонове, а имаме нужда от капитал, за да можем да инвестираме още в къщата и още да разгърнем дейността си. В нашата програма сме  заложили и реставрация на два римски моста, но тази година няма да имаме  възможност да ги направим.

Даниела БОЙКОВА