Манол Ружинов: Тази година трябва да довършим музейната експозиция в Хаджичоневата къща, да възстановим двата римски моста и да наблегнем на уроците по родолюбие с децата и учениците

Манол Ружинов – председател на Сдружение „Родопски хайдути” в интервю за Радио „Фокус” – Смолян.

„Фокус”: Г-н Ружинов, на 8 април, в събота, Сдружение „Родопски хайдути” ще навърши осем години, каква равносметка и изводи си направихте за свършеното от вас през тези години и какво отчитате като минуси?

Манол Ружинов: Основен акцент на Сдружение „Родопски хайдути” винаги е бил родолюбието, в чистия смисъл на думата, в което няма политика и комерсиализъм, подчертавам  това защото в последно време наблюдаваме доста „патриотични” изяви, който са в разрез с нашите разбирания за родолюбие. Нашите разбирания за родолюбие означават начин на поведение, на манталитет и чрез личен пример да се възпитава подрастващото поколение в родолюбие. Не може да си патриот само на думи, трябва да се показва и с дела. За тези години сме провеждали много инициативи, но като един от най-големите ни успехи отчитаме изграждането на параклиса в село Дряново, община Лъки, съвместно с кмета на селото  Нели Узунова,  местния спомоществовател Сашо Филев и местни хора, които са участваха с труд при изграждането му и за което сърдечно им благодарим. Направили сме и сме поставяли десетки паметни плочи на хайдути, на войводи, на гайдари, на хора, които по някакъв начин са свързани с историческата памет на Родопите, но не искат подробно да се спирам на това, тъй като хората от нашия край са в течение на това, което правим и много от тях са ни покрепяли.  През годините наблегнахме и родолюбивото възпитание на децата и учениците. Тази година имаме възможност да разширим тази дейност, защото вече има база в Хаджичоневата къща музей, където да се провеждат уроци по родолюбие. Отчитам като минус това, че не успяваме да отделим повече време за децата, макар и да имаме и основателни причини за това, трябва за в бъдеще да намерим решение на това и да засилим работата си с децата и учениците. От Сдружението сме отворени за всякакви въпроси и за идеи, и сме готови да си сътрудничим с всички, които обичат Родопите, които искат да запазят историята, както и да работят за развитието на родния ни край.

„Фокус”: А тази година на какво ще наблегнете, предвиждате ли участия в чествания на бележити исторически събития, ще правите ли възстановки, с какво основно ще се занимавате?

Манол Ружинов: Тази година ще сведем до минимум мероприятията и възстановките по повод отбелязване на бележити дати и ще насочим усилията си да довършим музейната експозиция в Хаджичоневата къща, тъй като доста просрочихме нещата във времето, няма да правим паметни плочи, а ще насочим усилия и средства във възстановяването на два римски моста. Съвместно с местни общински съветници и хора, които са пряко ангажирани и милеят за културното наследство на Смолян и околността, ще подемем инициатива за възстановяване на Керкеловия мост до село Бостина и Арнаутската кюприя, която се намира до извора на Хубча. За нас тези мостове са от изключителна значимост, защото са свързани пряко с историята, направили сме три огледа и сме водили специалисти, които да кажат по какъв начин тези мостове могат да се реставрират. Тези мостове са на входа на град Смолян като се идва от Рожен затова е важно обликът на самия град  да започва още от неговото начало. Ние решихме, че искаме да запазим тези оцелели до сега мостове във времето и в същото време искаме да направим и нещо, което е лицеприятно за посетителите на град Смолян.  С една указателна табела и с две пейки, след като се реставрират могат да се превърнат в едно място, където човек може да си почине от дългия път. Ще търсим  контакт и с Община Смолян и очакваме разбиране и подкрепа, за да може град Смолян да се развива като една по-добра туристическа дестинация. Ние трябва да консервираме и запазим това, което историята ни е завещала, а не да се опитваме да градим нещо, след като вече е разрушено безвъзвратно. Единият от мостовете, който се намира в Бостина е в доста лошо състояние, затова скоро трябва да почнат ремонтните дейности. Като цяло това са нещата, върху които ще наблегнем тази година, да довършим музейната експозиция в Хаджичоневата къща, да възстановим двата римски моста и да наблегнем на уроците по родолюбие с децата и учениците.

Даниела БОЙКОВА