Маргарита Вълчева, читалище „Просвета“ – Кула: С традиционната люлка посрещаме Великден на площада

Разговаряме с Маргарита Вълчева от читалище „Просвета“ в град Кула

<b> “Фокус”</b> Каква е традицията, свързана с  Великденските празници  в Кула?

<b> Маргарита Вълчева:</b> До Великден една седмица има различни обичаи, които се спазват в Северозападна България. Много от тях се пресъздават по различни поводи в читалищата на общината, от деца в училище. Седмицата преди празника е седмицата на най – строгия пост. Хората трябва да  се въздържат не само от храна и питиета, а и от веселие. Много от старите хора спазват това. В Кула и в населените места от общината в тази седмица се приготвят характерни за този край пости ястия – чорба от коприва, от щавляк. Те се намират във всеки двор.  Първият ден на седмицата можем да го определим като деня на голямото почистване.  Почиства се цялата къща , за да посрещнем Великден  на чисто място. Във вторник от Страстната седмица  младите моми и невести трябва сутринта да  занесат у дома „ мълчана вода”. Тази вода е изключително лечебна, защото се носи от три извора, а през цялото време по пътя до вкъщи момите не трябва да казват нито думичка.  Когато занесат вкъщи момите си мият косите с нея, майките къпят малките деца с нея, а най – възрастните жени чистят дома си с нея. Обичаят почти не се спазва, пресъздава се някъди по читалищните сцени. На Велика Сряда е забранено работенето и чистенето на дома. Единственото което могат да правят хората е да берат билки и да ги накисват във вода, за да могат да пуснат своята боя и да са готови до четвъртък, когато се боядисват яйцата. На изложбата, която подготвяме за Великден може да видите такива яйца – боядисани с билки. В Северозападна България на боядисаните яйца им казваме перашки.

<b> “Фокус”</b> Какви яйца подреждате на изложбата за Великден?

<b> Маргарита Вълчева:</b> На Великден, в неделя на площада се подрежда изложба с яйца и различни украси, характерни за Кулския регион. Жени носят боядисани великденски перашки и  козунаци за изложбата, черпят с тях хората, които идват на площада. Всеки идва и носи по нещо и слага на масите на площада. Боренето с яйца е основен момент във великденска традиция. В “чукането с яйца”  участват всички – малки и големи. Всички се „чукат“ с червени и шарени яйца. Това се прави за здраве. Който излезе с най-здравото яйце, т.е. победителят и ще бъде здрав през цялата година.

<b> “Фокус”</b> Поставяте и люлка на площада.

<b> Маргарита Вълчева:</b> Тя е много стара тази люлка. На Великден в Кулския край навсякъде е имало люлки – за момите и ергените. Сега този обичай го пресъздава само Кулското читалище. Тази люлка, която е запазена при нас се задвижва с колело, което се върти ръчно. Ремонтирана и е пригодена за деца. Върволицата от малчугани на Великден не секва пред люлката. Всички искат да се люлеят.

Анна ЛОЗАНОВА