Маргарита Георгиева, окръжен прокурор: Скоро такава мащабна незаконна лихварска дейност на територията на област Шумен не е имало

Скоро такава мащабна незаконна лихварска дейност на територията на област Шумен не е имало, обяви на съвместната пресконференция Маргарита Георгиева, окръжен прокурор във връзка със случая от село Лятно, предаде репортер на Радио „Фокус“- Шумен. тя посочи, че в Окръжна прокуратура е получена разработка на Икономическа полиция за незаконна лихварска дейност на лице от с. Лятно. Образувана е преписка и е определен налюдаващ прокурор, който на 14 февруари е образувал досъдебно производство за извършени банкови сдекли по занятия без съответно разрешение, в условия на продължавано престъпление. Тя посочи, че са извършени процесуално- следствени действия ,свързани с претърсване и изземване в няколко имота в село Лятно, в които живее лицето, при което са намерени и иззети вещи- иззети 31 банкови карти, собственост на различни лица,  писма от банки с посочени пин-кодове на банкови карти, 11 чужди документи за самоличност / лични карти/, нотариални актове на имоти, „запис на заповеди“, договори между които и 22 ипотечни, три тефтера с вписани имена на лица и различни суми, извлечения от банкови транзакции, ключове за 27 моторни превозни средства, в дворно място към имота на 33-годишния са открити четири мотопеда, три мотоциклета и пет моторни превозни средства различни марки и модели, също чужда собственост, седем преносими компютъра,  13 мобилни апарати, 19 свидетелства са регистрации за моторни превозни средства – 17 от тях български, две с немска регистрация, множество златни накити- пръстени, обеци, гривни и синджири, сумата от 28 920 лева и 500 паунда, четири броя газови пистолети, 51 патрона с различен калибър / 22, 25, 7,62 х54 и 9х19.  Работата по досъдебното производство продължава, иззетите вещи са описани, предстои оглед на веществените доказателства, обясни Маргарита Георгиева.  Разпитани са множество свидетели, четирима, от които пред съдия. „Лицето, за коетое получена информацията, че извършва банковите сделки е съдействало на органите на досъдебното производство като е признало и ги е насочило към определени факти и обстоятелства“, каза окръжният прокурор. Лицето е задържано за срок до 24 часа. „Предстои наблюдаващия прокурор да му предяви работно обвинение, съвместно с разследващия полицай да извърши действия по разпит, преценка дали да е пред съдия, респективно и мярката за неотклонение, която най- вероятно няма да е най- тежката предвидена в закона, преценката е на наблюдаващия прокурор с оглед на цялостен анализ на доказателствата по делото“, каза Маргарита Георгиева. Тя посочи, че скоро такава мащабна лихварска дейност на територията на област Шумен не е имало.

Преди няколко години е пресечена подобна дейност, извършвана от баща и син от кв. Боян Българанов. Длъжниците са основно от село Лятно, както и от съседните села. Лихвите се движат около 10%. За сега няма информация мъжът да е използвал заплахи или физическа сила при събирането на вземанията.. Маргарита Георгиева посочи, че ще бъде направена и съдебно-счетоводна експертиза. „Данните сочат, че 33- годишният мъж, с инициали А.А. събирал дебитните карти на хора, които получават от общината помощи свързани с безработица или друга социална дейност, идвал е в Шумен през нощта, около полунощ и си и е теглил съответните вноски, които е трябвало да му връщат. Всичко  това предстои да се установи, да се верифицира със съответните свидетели“, каза Маргарита Георгиева. Задържаният за лихварство 33 –годишен мъж е син на кмета на село Лятно. „Съпричастност на бащата не е установена нито при информацията, нито при извършенитке процесуално- следствени действия“, заяви Маргарита Георгиева.

Ивелина ИВАНОВА