Маргарита Доровска, директор: Вече 47 години Домът на хумора и сатирата успява да съхрани традициите на известния по цял свят габровски хумор

Габрово. 47 години от създаването си отбелязва музеят Дом на хумора и сатирата в Габрово. Идеята за него стартира като проект още през 60-те години на миналия век, като основен двигател е Стефан Фъртунов. На 1 април 1972 година той е назначен „да води мероприятието Дом на хумора и сатирата“, тъй като все още няма физическо пространство за музей. Това разказа в ефира на Радио „Фокус“ – Велико Търново настоящата директорка Маргарита Доровска. Година по-късно, през 1973-та, се провежда и първото Биенале на хумора и сатирата в изкуството. През 2019-та предстои 24-то издание на форума. Първата официална сграда на Дома на хумора е открита през 1975 година. „Това е един от първите случаи, в които стара фабрична сграда се преобразува в културен институт. Това е практика, която в последните десетилетия виждаме на все повече места по света. Развитието на културната институция протича много бързо. През 1985 година е открит Експериментален вариететен сатиричен театър, който съществува до 1998 година. 80-те са годините на най-голям възход. Още в началото на 90-те Домът губи ¾ от персонала си и финансирането драстично намалява, но това не ни пречи и до днес да продължаваме дейността си“, поясни още Доровска.

Домът на хумора и сатирата е обявен за музей с решение на Общински съвет – Габрово през 2006 година. Днес колекциите му съдържат над 50 000 произведения на изкуството и етнографски артефакти от над 170 държави.

Луиза ТРАНЧЕВА