Маргарита Доровска, директор: Със седем нови изложби Дома на хумора и сатирата открива есенния културен сезон

Домът на хумора и сатирата, емблемата на град Габрово, е културна институция, която държи на традициите. В тази връзка за началото на новия сезон експертите, които работят, за да веселят габровци и гостите на града, са подготвили седем нови изложби. Част от тях  ни връщат към история, други ни представят  настоящето, а трети – хвърлят поглед в бъдещето. Всички те ще бъдат открити като част от „Карикатурния десант“, който започва в Дома през октомври. Повече прочетете в интервю на Радио „Фокус“ – Велико Търново с директорката на Музея Маргарита Доровска.

 

Фокус: Г-жо Доровска, Вие по традиция ще откриете новия културен сезон със събитието „Карикатурен десант“. Какво сте предвидили за посетителите през настоящата есен?

Маргарита Доровска: Да, точно така. Сезонът започва с „Карикатурен десант“, който включва седем изложби – карикатурни. Освен това сме предвидили и поредица от други събития, сред които ще има творческо ателие и лекции. Изложбите, които представяме са както самостоятелни, така и тематични. А три от тях са насочени към миналото. Най-старата във времето е „100 години от октомврийската революция“. Читателите знаят, че през 2017 година отбелязваме именно 100-годишнината от това паметно събитие. Експозицията е на украинския клуб „Архигум“ и  показва карикатури (84 творби на 21 автора) от 1917 до днес година с поглед назад към Октомврийската революция и нейните обещания. Следващата изложба, която проследява един дълъг период от време е „Стършел“ и приятели . Тя представя историята на вестник „Стършел“ и неговите автори. Показваме както разказ за вестника, така и за някои от емблематичните карикатури, които се появяват на страниците му. Следващата изложба, която отново ни връща назад във времето, е „Метафори и пропаганда. Вестник „Папагал“ в периода 1939–1953“. Тя ни запознава с изследване на художника, изследователя и писателя Антон Стайков върху историята на сатиричния вестник „Папагал“ в периода 1939-1953. Представени са 40 репродукции на вестника и 80 дигитализирани изображения върху монитор. Те разкриват съдбата на България в трагичния военен преход между царство и народна република през обектива на карикатурата, пропагандата, стереотипите за съседите и великите сили.  Това е едно изключително ново и ценно изследване. За „Папагал“ казват, че е „библията на бедните“. Това е стенен вестник, който се окачва в кафенета, кръчми и други публични места и информира хората. След това продължаваме с „Тръмп – 9 месеца по-късно“. Това е изложба с избрани карикатури на най-добрите карикатуристи от цял свят. Това са изключителни автори, чиито произведения се появяват на редица корици на списания. Много любопитно ще е да проследим тази гореща тема, с толкова известен субект на карикатурите. Дарил  Кейгъл присъства със самостоятелна изложба „Редакционна карикатура“. Той беше член на Биеналето на хумора и сатирата през тази година и е едно от имената, които стоят зад Мъпетите, или както са по-известни у нас – Героите от улица „Сезам“. Имаме и една изключително силна самостоятелна изложба на Маргарита Янчева. Тя е лауреат на Наградата на Дома на хумора и сатирата от 42-та  Национална изложба. Маргарита Янчева е едно от интересните и бил казала по-нови имена в българската карикатура. Тя има много характерна рисунка, изключително актуална и точна. И последно, но не на последно място, показваме „42-та Национална изложба на Секция „Карикатури“. Това е своеобразен ежегоден преглед на авторски карикатури на членовете на секцията. На откриването при нас ще са авторите на изложбите, както и членове от Дружеството на карикатуристите.

Фокус: Кога е официалното откриване?

Маргарита Доровска: Откриването е от 18.30 часа, на 5-ти октомври, четвъртък.

Фокус: Споменахте обучение по рисуване и кръгла маса. Нека разкажем малко повече за това?

Маргарита Доровска: Да, разбира се. В събота, на 7-ми октомври, в Музея правим един експеримент – Творческо ателие, в което каним ученици, а и не само, защото при нас е добре дошъл всеки „любител рисувач“. Посетителите ще имат възможност да рисуват заедно с две от впечатляващите имена в съвременната карикатура – българинът Христо Комарницки, който е роден в Габрово и Дарил Кейгъл. Ателието не е непременно насочено към хората, които имат амбиция да стават карикатуристи. Ние много добре знаем, че това е една изключително специфична област, но то би било интересно  за хора, изкушени от рисуването. Ако трябва с няколко думи да кажем какво дава внимателното наблюдение и опита с карикатура на един художник, то със сигурност това е възможността да представиш ситуация, личност, отношения, настроения в много лаконично събрана рисунка. Вярвам , че ще бъде изключително любопитно преживяване за участниците.

Фокус: Предполагам, че Вие осигурявате материалите и няма да има някаква конкретна тематика за карикатурите?

Маргарита Доровска: Точно така, материалите се осигуряват от нас. Очакваме да дойдат художниците. Единственото, което струва ми се не споменах, е лекцията на Дарил Кейгъл. Тя ще се случи два пъти – веднъж при нас в Музея, преди откриването на “Карикатурния десант“ – утре от 17.00 часа. Темата е редакционна карикатура. Това е един много забавен формат на лекция – в картинки. След, което, тя ще се случи отново, но този път във Велико Търново – на 6-ти октомври, в 19.00 часа в пространството за съвременно изкуство и култура „Там“ на ул. „Марно поле“.

Фокус: В нея също могат да се включат всички, които имат интерес към рисуването, нали?

Маргарита Доровска: Лекцията, струва ми се, че ще представлява особен интерес за хората, които са изкупени от актуалните теми на съвремието, сред които политика, международни отношения, в известна степен история и философия. Тя ще е насочена към максимално голям кръг от гости, които имат любопитство към карикатурата и към темите на деня.

Фокус: До кога изложбите ще останат в музея?

Маргарита Доровска: Всички изложби, които изброихме, ще останат при нас до края на месец февруари следващата година и могат да бъдат разгледани в Дома на хумора и сатирата. Това , което ни предстои по-късно този месец, е откриването на една мащабна изложба, представяща проектите на Кристъл и Жан Клод.

Фокус: Започвате много силно сезона – с осем нови изложби. Как ще продължите?

Маргарита Доровска: Това е част от задачите на музеите – да обогатяват колекциите си, така, че за нас е чест да го правим с толкова интересни изложби.

Фокус: Дали може да направим някакво обобщение за посетителите, като финал – увеличават ли се, намаляват ли?

Маргарита Доровска: Бих казала, че тенденцията през тази година е относително устойчива. Няма някаква особена разлика с предходните години, но като цяло, превес заема семейния туризъм. Това са хората, които особено в дългите уикенди, когато има няколко почивни дни, организират сами пътуванията си и заедно с близки и приятели избират нашия музей като едно от местата, които са посетят в Габрово.

Луиза ТРАНЧЕВА