Маргарита Златарева, бивш конституционен съдия: Абсурдно е да има фигура, която да контролира главния прокурор

София. Абсурдно е да има фигура, която да контролира главния прокурор. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ бившият конституционен съдия Маргарита Златарева. Тя обясни, че такава фигура, ще противоречи на Конституцията. Според нея ограничаване на недосегаемостта на главния прокурор може да се постигне не чрез организационни проми и нова контролираща фигура, а чрез функционални промени и промени в правомощията на главния прокурор, като към някои от тях се предвиди съдебен контрол.

„Този независим прокурор, който измислят като структура „настъпва“ Конституцията. Всички мандатни високи длъжности в нея са отразени. Няма как да променят структурата на прокуратурата, слагайки нещо, което не е предвидено в Конституцията. Много от колегите ми считат, че това е странно решение, което не е възможно да се случи в правния свят. То е абсурдно. Какво ще прави тази фигура на независим прокурор? Ще чака главния прокурор да осъществи престъпление“, коментира тя.

Според Маргарита Златарева, ако главният прокурор действа незаконосъобразно и извърши престъпление всеки прокурор може да извърши разследване. Към него може да осъществи контрол и Висшият съдебен съвет. Главния прокурор има задължението да управлява административно прокурорите, но не им пречи да разследват, обясни тя. Златарева обърна внимание, че Венецианската комисия е помощен консултативен орган, с който не е задължително страната ни да се съобрази. По думите й обществото ни не е готово за Велико народно събрание и конституционни проблеми, защото свикването на такова ще изисква голям консенсус в обществото, какъвто в настоящия момент няма.

Росица АНГЕЛОВА