Маргарита Мачева, Драматичен театър „Никола Вапцаров“: Наблюдава се драстичен ръст на посещаемостта на театъра сравнения с предходни години

Маргарита Мачева, директор на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-жо Мачева, каква е посещаемостта на постановките в Драматичния театър в Благоевград?

Маргарита Мачева: Наблюдава се драстичен ръст на посещаемостта на театъра сравнения с предходни години, което е огромно постижение за целия екип на театъра. В региона се пътува активно като имаме много повече представления в програмата, която е много наситена. Разнообразната и богата програма е и една от целите на екипа на театъра. Засилва се интересът към представленията на театъра, което е най-важното нещо.

Фокус: Осъществяват ли се представления в други градове?

Маргарита Мачева: Реализират се много успешни турнета. На първи февруари гостувахме в София с две представления по едно и също време. Това беше много голямо приключение както за актьорския състав, така и за техническите служби. В столицата по едно и също време са представили представлението „Принцеса Турандот“ в Сатиричния театър и „Три котки на покрива“ в Сълза и смях. Това турне беше много успешно и имахме многобройна публика и на двете представления.

Фокус: Подготвили ли сте нещо ново и интересно за 14 февруари?

Маргарита Мачева: На 14 февруари актьорът Аладин Алиибрахим ще представи своето stand – up шоу, за първи път на театрална сцена. Това е един от любимите млади актьори на театъра. Представлението е много забавно и е в модерна форма, която е много интересна. То е насочено към младите хора. Актьорът разказва за несгодите в личния си любовен живот по документален и реален начин за собствения си живот, което е забавно изживяване. Това е авторски текст на Аладин Алиибрахим, с помощта на неговия приятел Георги Янев. „Шоуто със сигурност не представя отличния опит на актьора, а напротив. Лишен от баналности или битовизъм, Аладин споделя абсурдите на живота си. Публиката ще може да види много абсурдни истории и нелепи ситуации, които разкриват личния опит на Аладин, който заради жена остана без кола, гръбнак  и  достойнство.

Фокус: Разширява ли се актьорския състав?

Маргарита Мачева: Актьорската трупа на театъра се разраства бързо. Един от новите актьори, който е част от трупата е Божидар Иванов, който е студент на професор Иван Допчев, а Мариана Бонева пък вече дебютира в „Принцеса Турандот“. Те се включиха в щатната трупа на театъра като смятам, че са много интересни млади актьори, които тепърва ще имат шанса да се развиват, което е много вълнуващо да се наблюдава като процес. Подготвя се спектакъл през месец март, който е „Портрета на Дориан Грей“ с режисьор Стайко Мурджев. Има доста гостуващи актьори като единия от тях е Калин Врачански, който играе ролята на Лорд Хенри. Избрахме Севар Иванов да играе в ролята на Дориан Грей. Димитър Захариев е познат на благоевградската публика от представлението „Бягство от Москва“ като играе за втори път. Йордан Върбанов е студент на професор Атанас Атанасов и участва също в представлението. Много е любопитно как нови актьори идват в един проект като в момента екипа е сплотен и не може да се разграничи по никакъв начин кой е част от щатната трупа и кой не. Всички те станаха един екип, което е изключително ценно.

Фокус: Мотивацията на актьорите или новите идеи са причина да се разраства публиката?

Маргарита Мачева: Постановката „Портрета на Дориан Грей“ е мащабен проект за нашия театър. Мотивацията на целия екип е много силна. Всички актьори, служби и администрация работим за успеха на проекта. Работи се много активно и усилено като почти денонощно, което не е преувеличено. Работим затова театъра да се развива в посоката, в която вярваме, че ще се развива. Проекта, който сме започнали е различен и такова нещо не се е реализирало последните години. Вярваме, че в театъра трябва да се създава сериозно изкуство, което изисква много усилия и много професионализъм. След като се създават смислени проекти е нормално хората да имат интерес.

Фокус: Разкажете повече за номинацията за награда Икар на композитора Пламен Мирчев – Мирона?

Маргарита Мачева: Композиторът на „Принцеса Турандот“ Пламен Мирчев – Мирона е номиниран за наградите Икар в категория за авторска музика. Рядкост е театър извън столицата да присъства активно и редовно в номинациите на Съюза на артистите, което всъщност е и най-голямата театрална награда. Тази номинация е огромно постижение и признание за нас. Съюза на артистите всяка година събира комисия от експерти, които работят усилено и гледат почти всичко, което е излязло през годината в театралния афиш в цялата страна.

Фокус: Разкажете повече какво представлява наградите Икар?

Маргарита Мачева: Наградите се избират по три номинации във всяка категория. Това да си номиниран за наградите Икар показва, че наистина добре си си свършил работата. За нас е голямо признание да присъстваме отново в селекцията. Много е важно, че Софийският театрален салон показва преди наградите Икар всички представления, които са номинирани. Това е причината да гостуваме на 13 март отново с „Принцеса Турандот“.

Денис НИКИФОРОВ