Маргарита Насева, ЧЕЗ: Българската икономика има нужда от енергетици

Маргарита Насева, старши експерт „Връзки с обществеността“ в ЧЕЗ България, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 Фокус: За осма поредна година ЧЕЗ търси най-талантливите зрелостници в Западна България. Компанията продължава своята инициатива за подкрепа на професионалното образование, превърнала се в нейна запазена марка. Мой гост е Маргарита Насева, старши експерт „Връзки с обществеността“ на ЧЕЗ България. Добро утро, госпожо Насева.

Маргарита Насева: Добро утро.

Фокус: Каква е целта на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“?

Маргарита Насева: Това е конкурс, който се провежда сега за осма година. Правим го с идеята да подкрепим професионалното образование и талантливите млади хора, които са избрали професията на енергетик за своя съдба, да ги насърчим, да ги подпомогнем и най-вече да им покажем, че българският бизнес, българската икономика има нужда от тях, те са добре дошли, да останат в България и да дойдат на работа в големи енергийни компании тук в България.

Фокус: Как ще протече инициативата тази година и какво ще получат победителите?

Маргарита Насева: Тази година, досега за втория учебен срок победителите получаваха по 100 лева на месец, тази година ние увеличаваме тази сума и те ще получат по 120 лева на месец  или общо 600 лева за втория учебен срок на учебната 2019-2020 година. Конкурсът протича традиционно по регламент, който е съгласуван и одобрен от Министерство на образованието. Първи кръг е училищен кръг. Сега през ноември месец всички желаещи гимназии да се включат в това състезание трябва да заявят при нас своето желание, а учениците да се регистрират на специално създаден сайт, където те получават свой индивидуален номер и с него могат да кандидатстват, да се явяват на тестове и да решават задачи според предвидения регламент. Първият кръг на състезанието ще бъде през декември, до края на годината ще бъдат ясни победителите в този първи кръг. През февруари се провежда регионален кръг, когато се излъчват гимназии от трите региона на територията, на която работим, които условно сме разделили на северен, централен и южен регион. И март месец традиционно ние провеждаме националния кръг, когато се определят и шестимата победители, които ще получат стипендия от ЧЕЗ. Това са по двама представители от училищата финалисти, най-добрите, най-успешните, най-талантливите, както го правим всяка година, когато търсим този вид ученици. Това, което мога да кажа тази година, е, че ние продължаваме да разширяваме нашата програма за подкрепа на професионалното образование. Миналата година предоставихме първите стипендии на студенти, вече имаме трима студенти, които са получили стипендии от ЧЕЗ, а тази година ще направим следващата крачка – ще помогнем на зрелостниците, които са загубили някой свой родител, тоест ще дадем стипендия на сираци и полусираци, но това ще го уточним в следващите няколко дни, ще го обявим съвсем официално. Подготвяме в момента и тази стипендия. Тя ще се различава от другата стипендия с това, че ще бъде целогодишна, за разлика от даваната традиционно вече 7 години стипендия за зрелостници.

Фокус: Да, това е чудесна инициатива. Казахте, за осма година се провежда конкурсът. Колко са участниците през годините, колко от тях са получили стипендии и поддържате ли обратна връзка с тях за професионалното им развитие?

Маргарита Насева: До момента над 850 ученици от 12 клас са се явили на този конкурс, 51 от тях са получили стипендия, от тях 17 са постъпили на работа и са започнали своя кариерен път от компаниите на групата ЧЕЗ България. Да, поддържаме връзки. Някои знаем, че са заминали в чужбина, тези, които остават, са членове на нашата ЧЕЗ академия. Правят стажовете си в компаниите на ЧЕЗ. Поддържаме контакт и занапред с тях. Участието в този етап на конкурса дава право и вече като студенти на наши ученици да продължат да получават стипендия. Това е много важно условие. Освен изискването към студентите да имат минимален успех 4.50 е да са участвали и до момента в някои от инициативите на ЧЕЗ за подкрепа на професионалното образование. Забравих нещо много важно да кажа – освен стипендиите, които получават победителите в „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, ние имаме много добри отношения с висшите учебни технически заведения на територията на Западна България и даваме възможност победителите да кандидатстват с оценката от изпита при нас в съответните висши учебни заведения. Има ученици, които използват това право и по този начин стават студенти в Техническия университет, в Минно-геоложкия университет, във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“, в Колежа по електроника и електротехника в София.

Фокус: Тази година ЧЕЗ Разпределение в България получи награда за фирма с най-добри социални придобивки за учениците в дуална форма на обучение в рамките на проекта ДОМИНО. Разкажете ни за другите проекти, с които подкрепяте професионалното образование в България.

Маргарита Насева: Преди 15 години вече стават, откакто ЧЕЗ стъпи на българския пазар, компанията дойде с визия да наложи нови стандарти не само в качеството и сигурността на снабдяването с електроенергия и обслужването на клиентите, но и с разбирането да бъдем надежден партньор на обществото, да се ангажираме с обществено значими каузи. И каузата образование е неразделна част от партньорството на ЧЕЗ с обществото за сближаване на професионалното образование и бизнеса в областта на енергетиката. Ние активно сътрудничим с всички технически университети на територията на Западна България, която е лицензионната територия на ЧЕЗ Разпределение, с УНСС, с Военна академия „Г. С. Раковски“, имаме разработени съвместни програми с тях. ЧЕЗ бе една от компаниите, които подкрепиха и дуалната форма на обучение, водени от разбирането за това колко важна, ценна и полезна всъщност е тази форма на обучение на учениците, които  още от своите гимназиални години знаят, че могат да постъпят на работа, придобиват трудови навици, знаят къде ще постъпят на работа, знаят в кои екипи ще работят и съответно получават възнаграждение за тези свои усилия. И ние участваме в дуалната форма, първоначално в рамките на проекта ДОМИНО се включихме, в момента имаме паралелки с дуално обучение в София, в Плевен и в Перник. Така че работим активно по посока на развитие на професионално образование, неговото стимулиране, насърчаване и подкрепа на всички ученици, които са избрали този път на своето развитие.

Фокус: И в края на разговора ни какво ще пожелаете на участниците тази година в конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“?

Маргарита Насева: Бих искала да пожелая на всички участници, които ще се запишат за участие в рамките на този месец, а и на всички зрелостници, успешно завършване на учебната година и много успехи оттук насетне в избора на своя професионален път. Очакваме ги в компаниите на ЧЕЗ България, готови сме да им протегнем ръка и да бъдем старта за тяхното бъдещо развитие.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА