Маргарита Перникова, Община Свищов: Фестивалът „Фолклорен извор“ ще намери своето значително участие в Международния летен семинар по български език и култура на ВТУ

Снимка: Община Свищов

Фестивалът „Фолклорен извор“, който се провежда в свищовското село Царевец, ще намери своето място в програмата на Международния летен семинар по български език и култура, организиран от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Това съобщи в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Маргарита Перникова, началник-отдел „Социално-икономическа политика и финансиращи програми” в Общината. Повече за първото участие на крайдунавската община в престижния форум, прочетете в пълния текст на интервюто.

Фокус: Г-жо Перникова за първа година Община Свищов е един от участниците в престижния Международен летен семинар по български език и култура, който се провежда във Велико Търново и чийто организатор е Великоновския университет. С какво ще се включите, Вие, като администрацияБ

Маргарита Перникова: Община Свищов за първи път се включва като партньор в 41-вия Летен семинар. За нас е изключително важно участието, което ще направим в рамките на културната програма „Чудесата на България“. Всичките  участници в този семинар, по покана на кмета на Общината и в партньорство с общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“, ще бъдат наши гости. На 28 юли, в събота, те ще посетят град Свищов и това което администрацията и ръководството на Общината са подготвили за тях е едно уникално пътуване през времето, в рамките на една кратка програма. Това ще даде възможност да бъдат представени част от културните обекти, които са огромно историческо наследство, за наша радост. Ще бъдат включени контакти с автентични носители на  неповторимото музикално и певческо фолклорно наследство на България.

Фокус: Свищовски регион е с доста богато културно наследство. Какво сте подбрали и какво смятате, че ще е най-интересно за тези 120 участници?

Маргарита Перникова:  Предвид  ограниченото време, с което ще разполагат нашите гости, сме предвидили посещения на античния град Нове и възстановка на Първи италийски легион. Включили сме фолклорен танцов спектакъл на открито в друга емблематична археологическа забележителност крепостта Нове. Там ще представят неповторимото българско танцово изкуство фолклорен танцов състав „Творецът“. Планирали сме изпълнение на група за автентичен фолклор „Фолклорен извор“ в Етнографския музей и в двора на Къща-музей на Алеко Константинов. Като град, който се слави със своята академична история не можем да подминем и Стопанска академия „Д. А. Ценов“. Едновременно с посещението там в академичния музей нашите гости, които са представители на повече от 33 страни, ще се докоснат и до духа на дарителя Димитър Ценов. Планирали сме посещение на манастира „Св.св. Петър и Павел“, където се намират тленните останки на други наши благодетели. Нашите гости ще имат възможността да отдъхнат в неповторимата градска среда покрай паметника на дарителите. Ще се срещнат с представители на Първото българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“, ще минат през сградата на Търговската гимназия, все уникални места, с които свищовлии се гордеят.

Фокус: Как се стигна до участието на Община Свищов в това мащабно събитие? Дали университета ви потърси или Вие сами изявихте желание?

Маргарита Перникова: Кметът на Общината Генчо Генчев получи тази покана, на която се отзова с ентусиазъм. Били сме препоръчани от „Царевград Търнов“ – туристическия информационен център. Освен това инж. Генчев е провел разговор и с ректора на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов, чийто езиков департамент организира този Летен семинар. Това, което ни впечатли и убеди ръководството на Община Свищов да се отзове с ентусиазъм към поканата за това партньорство, беше историята и визията на този Летен семинар, който включва преподаване на български език, българска литература, българско  странознание, история, традиция, култура, едновременно представени със съвременния облик и постиженията на българското общество. Затова смятаме, че Община Свищов може да се впише много добре в тази визия.

Фокус: Предвиждате ли участие в научната част на семинара? Обмисляли ли сте официално представяне на това събитие, не през тази, но през идните години?

Маргарита Перникова:  В рамките на тези 3 седмици можем да се впишем по подобаващ начин. Все пак ние сме в първите се стъпки. Безспорно нашите гости, по време на посещението си в Свищов, ще получат допълнителна информация за презентирането на „Фолклорен извор“ като един мащабен по рода си, от тази година, фестивал, който ще намери своето място.

Луиза ТРАНЧЕВА