Марена Вачкова, читалище „Зора“: В село Радилово ястието кешкек се е превърнало в символ на здраве и живот

Радио "Фокус" - Кюстендил

В село Радилово, община Пещера, се подготвят за седмото издание на Фестивала на кешкека, което ще се проведе на 22 и 23 септември. Радио „Фокус” – Пазарджик потърси за коментар секретаря на читалище „Зора” в селото Марена Вачкова организацията на фестивала и най-интересните моменти от неговата програма.

Фокус: Дни ни делят от откриването на Деветото поредно издание на Фестувала на кешкека в село Радилово. Как върви подготовката?

Марена Вачкова: Фестивалът ще се проведе за седми пореден път. В момента приемаме заявки, а също подготвяме и програмата. Обикновено както всяка година отново ще има легенда, консумиране на ястието кешкек и други храни. Ще имаме гостуващи групи, организираме и изложба на занаяти, а също и работилници, където ще има състезателен елемент при изработването на различни изделия. На площада и пред откритата сцена ще се предлагат на изложба-базар храни, земеделски продукти, сувенири и други. И през двата дни има демонстрация на варенето на кешкек, не пропускаме и легендата за ястието.

Фокус: Нека припомним каква е легендата за кешкека?

Марена Вачкова: Преди много години село Радилово е носело звучното име Войново. Тежка е била участта на жителите му. Селцето е било населено предимно от тракийци от племето беси, както и от славяни от племето драговичи. Хората живеели в разбирателство, но жените от селото зачевали трудно, а която успявала да зачене – мъртви деца раждала. Всеки ден жените се събирали и отправяли молитви за помощ към тракийската богиня на плодородието Бендида. Сърцето на богинята се смилило и тя се явила в съня на една от жените, като обещала да помогне, но заръчала, когато децата се родят да бъде приготвена кеша (каша), от която да се раздаде на всички в селото. Богинята заръчала също да съберат най-хубавото пшеничено зърно. Добре узрялото зърно да се смели между едри камъни и след това 9 пъти да се измие, докато стане бистро като сълза. Бременна булка да донесе мълчана вода и да я кипнат в голям съд, след което да добавят смляното жито и да бъркат. Да бъркат и да наричат „Да порасне силно и работливо“, „Да бъде с чиста душа като зърното“. Когато детето порасне, преди сватбата му да приготвят отново кешкек и да го нарекат за здраве на семейството му, а след това и на децата му. Разказала жената за своя пророчески сън на всички и всички дали обет да приготвят митичната кеша (кешкек) така, както Бендида им била заръчала. Дали жените курбан на Бендида в знак на благодарност. Сбъднало се обещанието на богинята. Забременели жените, родили се и първите бебета – големи, здрави деца. Запретнали ръкави жените от село Войново и забъркали божествената каша кешкек, която от този ден нататък се е превърнала в символ на новия живот.

Фокус: Какво представлява кешкекът и каква е рецептата за приготвяне на ястието?

Марена Вачкова: В село Радилово рецептата за кешкек се предава от поколение на поколение. Преди всяка сватба и след всяко раждане тя задължително се приготвя и се раздава на всички. Рецептата, символ на здраве и живот, включва 500 грама жито, 150 грама масло, 1.5 литра „мълчана” води и малко сол, а за поръсване се използва захар.

Албена ЖИЛЕКОВА