Мариана Дафчева, НЧ „Родолюбие“-Асеновград: През 2018 г. ще отбележим 145-та годишнина на читалището, събитиятa по повод юбилея ще бъдат в два големи цикъла

снимка: Община Асеновград, читалище "Родолюбие-1873" - Асеновград

Мариана Дафчева, председател на настоятелството на читалище „Родолюбие“ в Асеновград, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за развитието на самодейността, за нововъведенията и за предстоящия 145-годишен юбилей на културната институция.

Фокус: Г-жо Дафчева, предстои в читалище „Родолюбие“ в Асеновград да отвори врати школа по оперно пеене. Как се зароди идеята за това начинание?
Мариана Дафчева:
В интерес на истината това се зароди като идея изобщо да се открие школа по пеене към читалище „Родолюбие“, било то за поп, класическо, джаз или пък оперно пеене. Оказа се, че всъщност кандидатът, който се яви за мястото, е завършил оперно пеене. Съвсем естествено, това ни насочи към тази страна на музикалността. Предполагам, че след като школата по пеене започне да функционира, в зависимост от хората, които ще я посещават, може би ще се направят различни подсекции. Възможно е дори да се направи за по-възрастни и за по-млади, тъй като не сме я организирали като детска школа. Бихме искали, ако има желаещи, които са на по-голяма възраст, също да се запишат.
Фокус: Кога се очаква да заработи школата по оперно пеене към читалището?
Мариана Дафчева: Може би най-късно до края на този месец. Вече започнаха да се събират и да се записват кандидати. Освен това, има вариант да се работи индивидуално, защото все пак в изкуството е добре да се работи индивидуално, особено при оперното пеене, и в малки групи. Така че, може би след около 10-15 дни школата ще заработи. В момента сме пуснали обяви по училищата, минаваме и по детските градини. Надявам се да се съберат желаещи.
Фокус: Г-жо Дафчева, знаем, че читалище „Родолюбие“ в Асеновград предлага изключително много възможности за самодейност, интересни занимания, обучения и т.н. Може ли да припомним някои от тях.
Мариана Дафчева: Тези форми, които са традиционни от години наред, са театралната работилница, различните състави по танци – модерен балет, народни танци.  Имаме  школи по английски език, рисуване, приложни изкуства, също литературен клуб. От тази година към литературния клуб сме направили и секция „Млад журналист“. Около 15 деца, ученици между 5-ти и 8-ми клас, се занимават активно с изучаването на тънкостите на тази професия, овладявайки я практически. Освен това, от тази година имаме и курс по класическа китара. Тоест, самодейните форми към читалище „Родолюбие“ са изключително много. Вървим все по-добре и по-добре, отговаряйки на изискванията на младежите. В крайна сметка нашата идея е всеки да има равен достъп до възможностите на самодейността, до това, което може и от което се интересува.
Фокус: Говорейки за самодейността, няма как да не ви попитам за интереса към нея. Много ли са желаещите да станат част от самодейни състави, да се присъединят към някоя от многобройните школи и занимания?
Мариана Дафчева: В интерес на истината, в някои от самите самодейни форми идват и хора, които спокойно мога да нарека професионалисти просто защото идват на различно ниво. Към момента самодейните форми се развиват много добре. Някой от тях са даже по-пълни отколкото сме предполагали, че ще бъдат, но пък там вече се разделят на подгрупи. Имат много и различни изяви. Интересно е, че самодейците са силно заредени, идвайки от участие, като това важи особено за танцуващите и пеещите. Те постоянно пътуват по различни конкурси, участват в надпявания и надигравания. Миналата година се върнаха от участия със завидни медали и завоювани първи места. Имаме и награда за индивидуално пеене на световен конкурс по пеене на народна песен. Тоест, хората от сърце се занимават с всички това и може би то им носи някакво лично удовлетворение.
Фокус: Тази година ви предстои да отбележите голям юбилей. Как планирате да го отпразнувате?
Мариана Дафчева: Да, тази година ни предстои да отбележим 145 години от създаването на читалище „Родолюбие“ в Асеновград. Общо взето мероприятията, които засега сме планирали, ще бъдат в два големи блока, така да се каже. Единият ще мине по време на Майските културни празници в Асеновград, а всъщност самото отбелязване на годишнината ще бъде на 1 ноември – Ден на народните будители. Смятам, че това е най-добрия ден, в който може да бъде отбелязан нашия 145-годишен юбилей. Приготвили сме доста изненади, но нека информацията за тях да остане малко по-назад във времето, защото все още е твърде рано да издаваме всичко. Мога да кажа, че ще организираме многобройни изяви, индивидуални и групови, във всички форми на самодейност. Очакват ни два интересни дни в годината, в които ще отбележим 145 години от създаването на читалище „Родолюбие“ в Асеновград.
Фокус: Вече 145 години читалището е културна рамка в живота на асеновградчани и ще продължава да бъде, нали така?
Мариана Дафчева:
Да, в интерес на истината, читалище „Родолюбие“ е най-голямото действащо читалище на територията на Община Асеновград. То е приемственик на първото читалище в града. То е читалището, от което  е тръгнала Общинската библиотека, от което са се родили останалите алтернативни читалища на територията на общината в момента. Това е читалището от детството на 90 % от асеновградчани. То няма как да не се познава, няма как да не се тачи неговата история и да не се познават хората, които са израснали в него. В интерес на истината, то е било първа сцена на редица известни български актьори и художници, които впоследствие стават не само национално, но и европейско значими. Тоест, има с какво да се похвалим. Всичко това ще почетем и отбележим в една ретроспективна изложба, която ще направим и ще може да се види по време на събитията за юбилея.
Тони МИХАЙЛОВ