Мариана Манчева: Всяка година на 18 февруари в Средно училище „Васил Левски“ в Карлово се готви десетдневна програма с различни изяви

 

 

Мариана Манчева, директор на Средно училище „Васил Левски“ в Карлово, в интервю за предаването „Аз, Васил Лъвский“ на Радио „Фокус“

 

 

 

Водещ: Вие слушате съвместното предаване на Радио „Фокус“, община Карлово и Карловския инициативен комитет „Аз, Васил Лъвский, в Карлово роден“. Посветено е на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата. Наш гост е Мариана Манчева, директор на Средно училище „Васил Левски“ в Карлово. Добър ден.

Мариана Манчева: Добър ден. Радвам се, че днес ще бъда ваш гост.

Водещ: Госпожо Манчева, как във вашето училище, чийто патрон е Васил Левски, се готвите да посрещнете 180-годишнината от рождението на Апостола?

Мариана Манчева: Нашето училище, а и училищата в Карлово, са малко по-различни и аз винаги казвам, че децата, които растат в Карлово, дишат въздух, който е различен; дишат въздух, който ги прави малко по-българи от всички останали. Защото децата ни минават по калдъръмените улички, по които е стъпвал кракът на Апостола; минават покрай зидовете, в които се е крил; минават покрай паметника на Апостола, който сякаш ги пита от висотата си: вие как живеете днес и спазвате ли законите, по които аз съм ви завещал да работите? Така че нашите деца чувстват Апостола по-близо в душите и сърцата си. И нека не звучи клиширано, но те наистина още от малки живеят с името и с делото на Апостола. Тази година по повод на честването на 180-годишнината, разбира се, ще има много изяви в Карлово и ние като училище, носещо името на Левски в родния му град, активно участваме в цялата подготовка. Но това, което искам да кажа е, че не само тази година, а всяка година училището ни възпитава ученици, които носят в сърцата и душите си Апостола. Всяка година на 18 февруари, когато е патронният празник на училището, училището готви една много амбициозна програма, която се простира в рамките на 10 дни всяка година и включва различни изяви – конкурс за лична творба, спортни състезания. И като венец на всичко това е спектакълът, който всяка година учениците подготвят, посветен на патрона на училището. От няколко години вече такъв спектакъл подготвят и нашите малки ученици от 3 клас, защото те не могат да се включат в големия. Но във връзка със 180-годишнината ще участват наши ученици в туристическия поход „По стъпките на Апостола“, както всяка година това е традиция. Тази година изместваме песенния конкурс за младежка песен, който в предходните години беше април месец, а сега ще го направим в началото на юли, заедно с община Карлово, разбира се. В него ще има и такъв раздел за написване на нова песен за Левски. Участваме в организиране на срещата на средните училища, носещи името на Васил Левски, в Карлово по повод 180-годишнината. И разбира се, училището, по инициатива на учениците от учебна компания „Пандора“, организира една дарителска кампания за възстановяване на една къща, която е църковен имот и се намира точно на площада на паметника Васил Левски, която е в много западнало състояние и сме си поставили амбициозната задача да възстановим тази къща, така че тя да се ползва и от млади хора, част от нея като студио за изобразително изкуство, за иконопис и за музикално изкуство. Разбира се, ще се включат учениците в конкурса, който е обявен за написване на лична творба, за есе, посветено на Апостола и ще има много други изяви, които ще бъдат съпътствани отново със спортна щафета, свързана с честванията за Левски. Но това е нещо, което училището го прави всяка година, не само във връзка с годишнината.

Водещ: Госпожо Манчева, проявяват ли интерес младите хора към патриотичните инициативи?

Мариана Манчева: Със сигурност мога да кажа да. Защото всяка година ние не изпитваме нужда да агитираме младите хора да участват в спектакъла, посветен на патронния празник. Напротив, не участват с желание, сами идват на кастинга за избор на актьори. Колегите, които работят върху сценария, също имат своите виждания за това кой ученик може да участва. Но децата участват, и по време на ваканциите идват на репетиции, и в събота, неделя, в салона на читалището обикновено по това време е много студено – знаете, февруари месец – февруарска виелица. И въпреки това те идват на репетиции, с желание работят. И аз винаги казвам, че даже участието в тези спектакли ги прави по-истински, по-отговорни, хора, които вече знаят повече и за Левски, защото те научават много неща, които до този момент някъде са им убягнали в знанията за Апостола. Но запознавайки се с литературните произведения, с драматургичните произведения, които са включени в спектакъла, те научават повече неща и наистина участват много отговорно и с желание в тези инициативи.

Водещ: Какво прави заветите на Левски актуални и днес?

Мариана Манчева: О, заветите на Левски са актуални и днес, всички ние го виждаме непрекъснато, защото в който и момент да се обърнем към това, което е написал или изрекъл Апостолът или оставил като завет, то звучи с пълна сила. Не само онова, което непрекъснато се повтаря за европейските народи, но всяка негова дума – да работим така, както ни е завещал той, би било чудесно, защото всеки ще си гледа неговата работа и по този начин България ще просперира. Обикновено в нашето съвремие много често гледаме настрани, гледаме другият как работи, но не виждаме ние как работим, тоест не си виждаме собствените кривици, или ако ни ги каже някой друг, ние се обиждаме и не ги приемаме. Така че заветите на Левски са актуални, особено за младите хора. Тогава, когато се запознаят с тях в детайли, тогава, когато изучат идеологията на Левски, те откриват много неща. И може би затова всяка година покрай 19-ти във всеки един момент млади хора, които са завършили училището и са някъде по света, около 19-ти или около 18 юли се обаждат в училище, изпращат имейли или пишат писма за това, че духом са с нас в тези дни, в които отбелязваме преклонението си пред Апостола.

Водещ: Когато вие разговаряте с тях за Апостола, те интересуват ли се защо трудно днес се срещат такива личности, дали той наистина е бил реален човек?

Мариана Манчева: Децата непрекъснато питат, но това, което винаги се обяснява е, че той е нормален човек като всички останали, като всички нас и че днес не е необходимо някой да даде живота си за свободата на България, а е достатъчно да работи съвестно и да изпълнява всичко, което е предначертал пред себе си като цел, да изпълнява своята цел и по този начин, помагайки на себе си, той ще помогне и на народа ни да заеме онова място, което му се полага.

Водещ: Какво е да бъдеш директор на училище „Васил Левски“?

Мариана Манчева: Отговорност. Аз съм учила в това училище, след това съм работила като учител и сега вече повече от 20 години съм директор на това училище и мога да кажа, че за мен това училище е животът ми, защото съм отдала голяма част от живота си на него за развитието му и разбира се, най-вече на младите хора, които аз обичам и с които работя с голямо желание.

Водещ: Задавала ли сте си въпроса защо Васил Левски е роден точно в Карлово и защо големите наши възрожденски будители са от Подбалкана?

Мариана Манчева: Да, събрани са тук, може би защото все пак това е центърът на България, защото все пак оттук, ако започнем от по-далечната история, тук е минавал и старият римски път. Тоест това е един край, в който хората са били будни, в който хората са се стремели към запазване на идентичността си, към развиване на идентичността си. И може би това, че в този край са работили едни много добри учители, имам предвид Райно Попович, имам предвид, че в този край са се събрали една плеяда от личности, които са работили в различни области, не само за освобождението, но в различни области на литературата, на изкуството, в различни епохи, разбира се. Та може би просто тази енергия, която събира Балканът, или между Балкана и Средна гора – Розовата долина – носи своето очарование и своя магнетизъм.

Водещ: Това ли прави Карлово толкова духовно средище и днес?

Мариана Манчева: Мисля, че да. Защото всичко това, събрано на едно място, всичките тези и революционери, и писатели, поети, онези основоположници на библиотечното дело, на борбата за чистотата на българския език, в лицето на доктор Богоров и на всички онези българи, които са работили в Карлово, защото не само родените тук, но и тези, които са работили в Карлово, са допринесли изключително много за духовното извисяване на тази част от жителите на страната ни. Аз, може би нескромно да звучи, но нашето училище, когато е създадено през 1887 година, 90% от учителите, които са работили в него, са получили образованието си в чужбина и идвайки тук, те са пренесли този дух на любов към знанието и към напредъка и който е запазен и до днес. Неслучайно казваме, че училището е светиня, че училището е храм на науката и на просвещението. И може би затова, че специално за нашето училище, всеки втори жител, може би, на общината е завършил това училище или е свързан по някакъв начин с това училище, което тази година ще направи 130 години от откриването си, всъщност, го прави едно изключително важно духовно средище в общината. И затова може би през 2012 година ни присъдиха и наградата на Карлово.

Водещ: В годината на рождението на Апостола и в годината на основаването на вашето училище, вие за него какво ще направите?

Мариана Манчева: За училището или за Апостола?

Водещ: За училището.

Мариана Манчева: За училището – това, което училището ще направи, вече има инициативен комитет, който работи по една програма за честване на 130 години от създаване на училището. Ще има кръгла маса, която да проследи развитието на училището и на образователното дело в региона. Разбира се, ще бъдат засегнати измененията в образователното дело, новите моменти в образователното дело в нашето съвремие. Разбира се, ще стигнем и до проблемите на съвременния учител. Но това, върху което ще се акцентира, е изучаването на историята на нашето училище от нашите малки ученици. Един тържествен концерт, който ще бъде на 1 ноември – Деня на народните будители, защото смятаме, че това е времето, в което трябва да се отбележи този празник на училището, тази годишнина. Ще има много интересни срещи с видни историци, приятели на училището. Една програма, по която тепърва започва да се работи.

Водещ: Всъщност вие годишнината на вашето училище ще посрещнете в Деня на българските будители?

Мариана Манчева: Да.

Водещ: Много знакови исторически събития събирате за тази година. Това случайно ли е?

Мариана Манчева: Аз мисля, че нищо не е случайно, защото много често всъщност годишнините от създаването на училището или от някаква част от неговата история съвпада с годишнини, които честваме от рождението или от гибелта на Апостола. Всичко това е свързано, защото училището пък носи името на Апостола от 1915 година. Така че ние всяка година имаме някаква годишнина от нещо. Още повече, че то през годините е било пълна гимназия, непълна гимназия, смесена гимназия, ЕСПУ, СОУ, сега е средно, но това, което остава неизменно през годините, е името и разбира се стремежът на учителите, които работят в него, да възпитават едни истински хора, които по-нататък да продължат традицията.

Водещ: Много ви благодаря за времето, което ни отделихте и за това, че ни направихте съпричастни, макар и за минути, към духовната атмосфера, която цари в Карлово – в града на Васил Левски. Очевидно ненапразно се е родил там. Чухте Мариана Манчева, директор на СУ „Васил Левски“ в Карлово.

Цоня СЪБЧЕВА