Мариана Николова, Музей на Възраждането – Варна: Знамето на Джузепе Гарибалди е част от изложбата „Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“

Мариана Николова от Музея на Възраждането във Варна в интервю за Радио „Фокус” – Варна

Фокус: Г-жо Николова, успяхте да реализирате една идея на Музея на Възраждането, свързана с българите – гарибалдийци. Какво представя изложбата „Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“?

Мариана Николова:  Благодарение на съвместните усилия на Музея на Възраждането и на почетния консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио успяхме да реализираме една наша идея – да поканим Анита Гарибалди, правнучка на великия революционер Джузепе Гарибалди, за да отбележим годишнината от неговото рождение. На 4 юли тази година се навършват 210 години от неговото рождение. Желанието ни беше едновременно с отбелязването на тази годишнина да припомним и за българите – гарибалдийци, които се включват в движението на италианския революционер. Чрез различни пана, в които излагаме снимков материал и документи, успяхме да покажем в изложбата информация и за тези българи – гарибалдийци.

Фокус: Какво могат да видят още посетителите на изложбата?

Мариана Николова:  Знамето на Джузепе Гарибалди е част от изложбата „Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“, представена в Музея на Възраждането във Варна. Изложбата е условно разделена на две части. Чрез пана представяме информация от снимки и документи за българите- гарибалдийци. В другата част на изложбата с различни вещи показваме някои от популярните личности, свързали съдбата си с движението. Сред интересните и атрактивни вещи е знамето на Джузепе Гарибалди, което гостува във Варна благодарение на неговата правнучка Анита Гарибалди. Много интересни факти ни предостави и Летиция Атанасова, правнучка на друг гарибалдиец – Паскал Станини. В отделна витрина успяхме да разположим неговите вещи, които са много интересни за посетителите, тъй като представят изцяло личността на този човек. В изложбата могат да бъдат видени също снимка с оригиналния подпис на Джузепе Гарибалди, която е притежание на Музея на Възраждането, оригинални снимки на Петко войвода, който варненци приемат като изцяло свой герой, но той е много силно свързан и с гарибалдийското движение поради близките си контакти с Джузепе Гарибалди.

Фокус: До кога изложбата ще остане в музея?

Мариана Николова:  В този си вид изложбата ще остане в музея до края на месец май, а част от предметите ще останат и за годишнината от рождението на Джузепе Гарибалди, която отбелязваме на 4 юли.

Фокус: Ще се включите ли в инициативата „Европейска нощ на музеите и галериите“?

Мариана Николова:  Да, Музеят на Възраждането във Варна ще се включи в инициативата „Европейска нощ на музеите и галериите“ на 20 май. Дни преди това събитие успяхме да направим изложбата „Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“. Тя ще бъде атрактивна за нашите посетители, особено в този месец, в който отбелязахме Деня на обединена Европа. Джузепе Гарибалди се бори за обединението на Италия, за един по-добър свят. Той свързва своят асъдба и със свободата на други народи. От тази гледна точка смятам, че изложбата, която успяхме да подредим, ще бъде много актуална и за Нощта на музеите. За инициативата подготвиме и кратък филм за българи- гарибалдийци и италианци- гарибалдийци, живели по българските земи.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА