Мариана Пепелянкова, музикален педагог: За предстоящия Коледен концерт децата от СУ „Г.Брегов“ в Пазарджик се подготвят с много желание

По повод  традиционния Коледен концерт-спектакъл на възпитаниците на училището по изкуства  СУ „Г.Брегов“ в Пазарджик,  Радио „Фокус“-Пазарджик потърси Мариана Пепелянкова, музикален педагог в училището, която  разказа за подготовката му.

Фокус: Възпитаниците на СУ “Г.Брегов“ се готвят за  традиционния за Пазарджик Концерт-спектакъл на училището в зала „Маестро Г. Атанасов“ . Разкажете ни повече подготовката му.

Мариана Пепелянкова: Възпитаниците на СУ “Г.Брегов“ ще изнесат традиционния за Пазарджик Концерт-спектакъл преди  Коледните празници. Той  ще се състои на 12 декември  2017 г. от 18.00 часа в зала „Маестро Г.Атанасов“. Приготвили сме много изненади, както обикновено. Ние сме единственото специално училище, което се занимава с изкуства, така че, концертите винаги са минавали на много високо ниво. Те се подготвят с много отношение, пламенност и любов, с голям интерес от страна на ученици и учители. Ние сме различното училище и затова нашите концерти са различни. Както винаги, са приготвени приятни изненади от различни музикални и литературни жанрове – поп, фолк, класика, красиви текстове, с помощта на които концертите се превръщат в спектакли, които ще представляват интерес и ще радват родители, преподаватели и жителите на града.

Фокус: Знаем, че пътувате всеки ден от Пловдив и не се отказвате да дарявате учениците си със знания и умения.

Мариана Пепелянкова: Наистина повече от 20 години пътувам от Пловдив до Пазарджик и работя в това специално училище по изкуствата. За мен работата е не само работа, но и удоволствие. Изпитвам изключителна любов към децата. Всяко нещо, което се прави с любов, се увенчава с успех. Може би защото наистина съм закърмена с музиката, може да прозвучи тривиално, но и моята професионална кариера започна в ученическите години. Беше предопределено да се занимавам с музика. Въпреки трудностите, съм изключително благодарна, че съм избрала този път, защото ми дава много енергия и ме прави различен и щастлив човек.

Фокус: Вие самата изпълнявате много от новите аранжименти на фолклорната ни музика, изявявате се в „Големите гласове на България“. По какви нови проекти работите?

Мариана Пепелянкова: Да, бих искала да споделя с огромно удоволствие, че освен работата ми като музикален педагог СУ „Г.Брегов“ в Пазарджик, аз съм част от екипа на „Големите гласове на България“ под диригентството на Илия Михайлов. Това е първия български състав, създаден още в миналия век, който започва да пътува в чужбина  и показва красотата на българското изкуство, което докосва хората от цял свят. Последният ни проект беше съвсем скоро осъществен. Той представлява симбиоза между импресионистично кино и музиката на източните балкани. Една симбиоза между „Големите български гласове“ и триото на френския джаз пианист Франсоа Рюлан. Озвучавахме ням филм „Лодката на влюбените“ по романа на Алфонс Доде, режисьор Жан Елщайн. Представлението беше на 14 ноември 2017г. в София и Варна във Фестивалния комплекс . Музиката се изпълняваше  на живо по време на прожекцията от 19 музиканти под диригентството на Илия Михайлов. Искам да споделя също, че аз не съм единствения човек в нашия град, който е част от този екип. В него участват и Иванка Паунова, Марина Стефанова, Йорданка Маринова, Силвия Ненкова и Бояна Иванова. Те са част от екипа на „Ансамбъл Пазарджик“.
Светлана ЕЛЕНКИНА