Мариела Йорданова, Съюз на зърнопроизводителите от Лудогорието: Жътвата на есенниците беше белязана със сериозни поражения от градушки

Мариела Йорданова, председател на Съюза на зърнопроизводителите от Лудогорието, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: Г-жо Йорданова, каква реколта от есенните култури прибраха земеделските стопани от  Лудогорието?

Мариела Йорданова: Прибраната реколта е добра, с изключение на районите, засегнати от градушка. Тази година жътвата беше белязана със сериозни поражения от градушки, тотални щети на хиляди декари, не само в Лудогорието, но и на много места в страната. Там където жънахме непоразени посеви, добивите бяха добри, на места имаше и рекорди, на места добивите бяха една идея по- добри от миналогодишните. Има официална статистика, средният добив е над 600 кг/дка.

Фокус: С добро качеството ли е пшеницата?

Мариела Йорданова: Картината е същата, както и при добива и  в зависимост от това кой стопани как е формирал сортовата си програма. Там където имаше засята хлебна пшеница, резултатите са отлични.

Фокус: Има ли проблеми със съхраняването на зърното или то вече е реализирано на пазара?

Мариела Йорданова: По време на жътва имаше затруднения. Добрата реколта иска и добро прибиране и съхранение, съответно и добра реализация. Бяхме малко затруднени със складове и износът малко закъсня, товаренето на кораби беше трудно, след финала на жътвата- края на юли и началото на август пък се товареха няколко кораба едновременно. Що се отнася до изкупните цени- те са на миналогодишните нива. Да това ни удовлетворява или не, отговорът не може да промени състоянието на борсата. Зърното- пшеница, рапица, е борсова стока и няма как да влияем. Вътрешното потребление е абсолютно нищожно, особено на пшеница на фона на произведеното количество, така че се съобразяваме с борсата и с Черноморския басейн.  Нашата цена, за съжаление, зависи от това с какво количество и качество ще излязат на пазара Русия, Украйна, Казахстан. Истината е, че през последните години нараства себестойността на продукцията, в смисъл разходите. Добрата реколта тази година от пшеница гарантира връщането на разходите, печалбите ще ги отчитаме в края на годината- ако има такива. Зърнопроизводството в последните години, с оглед на нивото на пазарите и цените, не е особено печелившо.

Фокус: Готови ли са стопаните за жътва на слънчогледа?

Мариела Йорданова: Жътва на слънчоглед започна в района на Търговище, Омуртаг, на места и в Разградско. Това са посеви със слънчоглед, които бяха поразени от бури и градушки. Там за добиви изобщо не можем да говорим, просто колегите чистят площи. Иначе жътвата на слънчогледа ще започне съвсем обичайнов края на месеца. Какви ще са добивите не можем да кажем предварително. Шарена е картината, има и тотално пропаднали площи, няма как да премерим преди да пожънем в каква степен са поразени ударените слънчогледи, щетата не е тотална, но пораженията от градушките са факт.

Фокус: Летните горещини влошиха ли допълнително състоянието на пролетниците?

Мариела Йорданова: Отново е шарена картината. Там където паднаха локални валежи царевицата и слънчогледът са в отлично състояние,но има места и със засушаване. Все пак, като цяло тази година е по- благоприятна в сравнение с предходната, когато сушата в Лудогорието беше около три месеца.

Ивелина ИВАНОВА