Мариела Китова, „SOS-ПТП“: През зимата шофьорите трябва да са особено внимателни към пешеходците заради по-късия ден, честите мъгли и превалявания

Снимка: Радио "Фокус" - Пирин

Мариела Китова, „SOS-ПТП“, координатор на Сдружение „SOS – ПТП“ за Югозападна България в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-жо Китова за какво трябва да внимават през зимните месеци шофьорите на автомобили, така че да бъдат избегнати инциденти?

Мариела Китова: През зимата шофьорите трябва да са особено внимателни към пешеходците заради по-късия ден, честите мъгли и превалявания. Като цяло децата са най-активната група пешеходци. По тази причина, понеже ролята на децата като пешеходци е основна, шофьорите трябва да се отнасят с повишено внимание към тях. През зимните месеци на годината децата трябва да ходят на училище и често се налага да се придвижват сами навън, дори по няколко пъти на ден. В този период денят е по-къс, стъмва се по-рано, често има мъгла или превалявания. Освен това се носят повече тъмни дрехи, което прави пешеходците трудно забележими за водачите, особено когато са деца. Изключително важно е , когато вървят децата да се движат възможно най-далеч от пътното платно по вътрешната част на тротоара. Когато няма тротоар децата трябва да се движат в плътно в ляво на улицата, спрямо движението на автомобилите. Също така трябва да помнят, че дори и да се движат по пешеходна пътека, където имат предимство, пак трябва да се огледат наляво, после надясно, а по средата на платното отново да се огледат наляво. Пешеходците, независимо дали са деца или не, трябва да пресичат само на зелена светлина на светофара като отново се оглеждат и в двете посоки. Никога улицата не бива да се пресича тичайки между паркирани коли или пред спрял на спирка автобус. Когато кръстовището е по-натоварено, е редно да помолят по-възрастен човек да пресече заедно с тях. Децата не бива да преминават пред и зад спряло превозно средство, защото нямат видимост. Не бива да играят около паркирани автомобили, на пътното платно, или пък на кръстовища.

Фокус: А има ли нещо, което могат да направят родителите, за да предпазят своите деца на пътя?

Мариела Китова: Поставянето на светлоотразителни елементи по дрехите, раницата и обувките на децата ще ги направи по-видими за шофьорите, особено през зимните месеци. От изключителна важност е децата да помнят, че на пътя има шофьори, които дори неволно биха могли да застрашат тяхната безопасност. Някои наглед съвсем прости правила биха могли да подпомогнат по-сигурното придвижване на децата, но родителите са хората, които дават пример на децата. Именно възрастните са тези, които трябва да помагат на децата и да ги възпитат, така че да бъдат разумни пешеходци и да пресичат безопасно. Много важно е да се прикрепят светлоотразителни елементи по дрехите на децата, по раницата, както и по обувките, тъй като това ще ги направи видими за водачите, особено в по-тъмната част на денонощието и особено, когато навън е влажно и съответно светлините заслепяват водачите. Би било много добре, ако родителите имат възможност да придружават детето си по пътя до училището като междувременно му разясняват правилата за движение по пътя, а ако нямат такава възможност е добре поне да определят възможно най-краткия и безопасен маршрут по пътя до учебното заведение. Водачите трябва да имат предвид, че когато децата се увлекат в играта теоретичните познания не им дават гаранция за сигурност, а в такива моменти реакциите им са непредвидими и внезапни.

Фокус: Какви са най-честите причини за катастрофа през зимата?

Мариела Китова: Голяма част от тежките катастрофи през зимата, а и не само, настъпват заради умора на шофьорите. Възникналите пътнотранспортни произшествия от този вид представляват около 30 % от общия брой. Умората в никакъв случай не бива да се подценява, тъй като тя е също толкова опасна и смъртоносна, колкото са и превишената скорост и шофирането в пияно състояние. Разсъжденията на хората, че пътуването през нощта е по-безопасно, защото се избягва натовареното движение през деня, е мит, защото вероятността от заспиване на волана след нормалното време за лягане, особено в малките часове на нощта е по-голяма. Не е добра идея да се потегли на дълъг път след работа, защото това е най-неподходящото време, при положение, че физиката или умът на човек са били под напрежение през целия ден. Само мит е, че силната музика държи шофьора буден, дори  напротив, тъй като в определен момент когато водачът е свикнал, тя може да разсее вниманието му и дори да го приспи.  Измислица е, че кофеиновите напитки държат водача буден, понеже кофеинът е само временно решение и ефектът му намалява толкова по-бързо, колкото по-често го пиеш.

Фокус: А поставянето на колани може ли да спаси живота ни при инцидент?

Мариела Китова: Да. Обезопасителните колани на водачите предотвратяват смъртните случаи с до 50%. Коланите намаляват и с около 30% броя на тежките наранявания при пътно-транспортно произшествие. През последните 25 години предпазните колани са спасили живота на над 300 000 души при пътни инциденти. Децата, които се возят в автомобила и не са обезопасени с колан и детско столче, са до 7 пъти по-застрашени от останалите. Всеки ден по пътищата в страната умират средно по двама души, а разсейването по време на шофиране повишава до голяма степен риска от възникване на пътно-транспортно произшествие. В понятието „разсейване“ в случая се включват: разговор по телефона; писане на sms; използване на електронни устройства в колата – навигация, сигнализиращи уреди и други; пушене, хранене и пиене по време на шофиране. Използването на мобилни телефони по време на шофиране увеличава значително риска от катастрофи, независимо дали устройството се държи в ръка или се ползва handsfree, като най-високи са рисковете за начинаещите шофьори.

Ливия НИНОВА