Мариела Кючукова: Благотворителните инициативи не трябва да бъдат само празнични

Мариела Кючукова, Православен информационен център- Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

 

Фокус: Г-жо Кючукова, в Благоевград бе създадена група „Ако си дал на другия“. Каква е целта на тази инициатива?

Мариела Кючукова: Това е група във фейсбук пространството и нейната задача е да предизвика хората, ако имат нещо, което е излишно и на тях не име е нужно, но е запазено- дрехи, обувки, играчки, мебели, завивки и др., да споделят с останалите членове. Целта на групата е членовете й да споделят, когато някой има нещо излишно. В групата ще се публикува и информация, свързана с благотворителни акции, базари и инициативи, свързани с подпомагане на хора от Благоевград  и региона в нужда. Ние се стремим да подобрим комуникацията един между друг и по този начин да помагаме на ближния. Инициативата е на сдружение „ Ние жените“, Православен информационен център, на Общински съвет по наркотични вещества и на журналисти. Причината да направим такова пространство са няколко случаи, които в съвместната ни дейност имахме. Давам пример с жена, която изпада в социално тежко положение и се налага да напусне своя дом. Тя беше настанена в една квартира, която беше абсолютно необзаведена и ние се опихме да й помогнем. Дълго време търсихме един дюшек. Тогава решихме, че можем да стигнем до повече хора и някой може да помогне. До момента около 140 уши са включили в групата. Имаме идея да публикуваме информация и за други социални акции, които се провеждат на територията на Благоевград. Така, че хора, които искат да правят добротворство да участват. Сформираната група в социалните мрежи „Ако си дал на другия“ се администрира от екипа на Православния информационен център на Неврокопска св. митрополия. Към центъра повече от 5 години има помещение с дрехи, обувки, одеяла и други,  където се приемат запазени, чисти дрехи според сезона и всеки нуждаещ се може да си вземе напълно безвъзмездно. Надяваме се, че чрез електронното пространство доброто да се случва по-бързо, тъй като е важно да помогнеш тогава, когато има нужда от помощта ти. Който желае да подкрепи инициативата, може да го направи, като помогне да се популяризира групата „Ако си дал на другия”.

 

Фокус: Какви още кампании се провеждат на територията на Благоевград?

Мариела Кючукова: В момента има още една кампания, в която се включват хората, които споменах. Това е кампанията „Приятели , наши връстници гладуват.Да спрем това“! Събираме хранителни помощи, които ще бъдат раздадени на семейства в нужда от Благоевград. Инициативата се провежда за пета поредна година. В кампанията участват Общинския съвет по наркотични вещества (ОбСНВ) и Младежки общински съвет по наркотични вещества, съвместно с Православния информационен център, стартирахме кампания за събиране на дълготрайни, пакетирани храни за семейства в нужда от Благоевград . Акцията е до 19.12.2016 г. Могат да се даряват пакетирани, сухи хранителни продукти в срок на годност – ориз, брашно, олио, макарони, захар, консерви, бисквити, вафли и други. Продуктите се събират в Община Благоевград, стая 516 (офиса на ОбСНВ).Всичко събрано ще се предостави на Православния център, от където продуктите ще бъдат разпределени и предадени на семейства в нужда от Благоевград.

Фокус: До този момент има ли вече събрани продукти, дрехи или други?

Мариела Кючукова: До този момент са ни предложили от две места детски дрешки. В Православния център има около 100 души регистрирани, които търсят дрехи и храна. Винаги има на кого да ги дарим. По- важното е да намерим нужните неща.

Фокус: Споменахте за няколко инициативи. Има ли нещо друго, което тече в момента?

Мариела Кючукова: От вчера започна работа един енорийски дом към църква „Св. Николай Летни”, в кв. „Грамада”. Там църковното настоятелство, отново с помощта на партньори, организират раздаване на топло храна на нуждаещите се хора. Всяка неделя там ще се раздава топла храна. Този, който счита, че има нужда от нея може да отиде там и да я потърси. Разбира се имаме списъци на нуждаещи се хора, като всеки може да помогне за кухнята там.

Фокус: Колко са хората включени в списъците?

Мариела Кючукова: Около 50 души бяха включени при предишното готвене тази неделя. Те са наркозависими, в тежко социално положение. Вече зависи от капацитета и от това колко сме активни в тази акция вече може да се предлага повече храна за повече  хора. В момента това е капацитета. От тази неделя църковното настоятелство предвижда към храма да заработи кухня за бедни. Тя ще предоставя топла храна  всяка неделя на предварително одобрени нуждаещи се хора. Храната е изцяло от дарения, като всички дарители са пожелали да останат анонимни. Засега са осигурени хранителни продукти за два месеца, но със сигурност ще има още дарения, като организаторите се надяват освен с лични дарения на хората да се включат и големите хранителни магазини в града. Всеки може да дари продукти за кухнята за бедни към храма  или да се включи с доброволен труд по примера на обичания св. Николай Мирликийски Чудотворец. Ако има желаещи, могат да се обадят на място в черквата или в Православния информационен център в Благоевград.Благотворителните инициативи в тази посока не трябва да бъдат празнични.Трябва да има ежедневно място за тях, тъй като както ние всеки ден се храним, така и хората в нужда. Те имат нужда от храна, облекло, топла дума и място където да влезнат. Прави ми впечатление, че през последните години хората са по- отворени към такива акции. Не винаги помощта се измерва в средства и в пари. Много от нашите начинания са свързани с доброволчество. Когато имаме един час свободен и бихме искали да помогнем на някого и да се почувстваме и ние самите по- добре, трябва да търсим такива инициативи. Ние търсим  доброволци.

Лора КАЛЧЕВА