Мариета Конова, СБХ: Есенният салон представя творбите, които е създал авторът в рамките на една календарна година – от есен до есен  

Тазгодишното издание на Есенния салон на художниците във Велико Търново бе открито в петък, на 18 октомври, от 17,30 часа, а експозицията ще остане отворена за посещение до 11 ноември. В изложбата присъства цялото многообразие на пластичните изкуства, а повече за авторите и творбите разказа за Радио „Фокус“-Велико Търново председателят на Представителството на СБХ Велико Търново Мариета  Конова.

Водещ: Колко автори и какви произведения намират място в Есенния салон на художниците?

Мариета Конова: В Есенния салон на великотърновските художници тази година участват 118 автори с общо 201 творби  в пълната гама и разнообразие на визуалните изкуства. Могат да се видят живопис, графика, рисунка, скулптура, илюстрация, арт стъкло, художествена фотография, керамика и т. н. Тазгодишната изложба се получи много различна и разнообразна. Изключително се радвам на това, че както Община Велико Търново, така и Представителството на Съюза на българските художници във Велико Търново се постараха да бъде запазена традицията на провеждане на Есенния салон и да остане като един творчески форум, който вече има образ и лице и винаги впечатлява публиката на старата столица.

Водещ: За коя година се провежда Есенния салон на художниците?

Мариета Конова: Не мога да кажа с точност. Аз лично работя в Управителния съвет от 2009 година, а форумът се провежда от преди това. Важното е, че стана традиция за града и се превърна в чакана изложба както от артистичната общност, така и от гражданите на Велико Търново. Нещо, което ни радва като организатори е, че в нея участва много широк диапазон от хора както по възраст, така и по различни изразни средства и похвати. Общо взето изложбата се получава много разнолика.

Водещ: Как протече самото откриване на Салона в петък?

Мариета Конова: Посрещнахме изключително много гости, което показва, че хората очакват събитието. Има достатъчно популяризиране и затова се радвахме на многобройна публика. Участваха много млади автори и много утвърдени имена – наши учители  и преподаватели. Така, че може да се каже, че ние сме едно междинно поколение между младите и нашите учители. Изключително ни е драго да бъдем подредени като автори в една обща експозиция.

Водещ: Какво е новото през тази година?

Мариета Конова: Новото и различното, което представяме е експозиция в експозиция. През лятото беше проведен един пленер в Оряхово, в който преобладаващите участници бяха великотърновски художници и тази малка експозиция беше представена там. По-късно беше представена и в Градската галерия в Лом, а ето, че сега ще я изложим и на търновската публика.

Водещ: Вие споменахте изключително голямото съдействие от страна на община Велико Търново. Тя е подготвили и свои награди за някои от художниците. Какви са те и за какво се връчват?

Мариета Конова: Искам да уточня, че имаше оценяване на творбите от шестчленно жури с председател проф. д-р на изкуствознанието Антоанета Анчева. Творбите бяха селектирани, тъй като имаше много хора, изявили желание да участват и представили творби. На база на селектирането бяха обявени три равностойни награди в размер на 500 лв. като авторите, които ги получиха са проф. Николай Иванов за живописната творба „Път“, Милко Минчев за скулптурна инсталация „Паяци“ и Николай Чемберски за кинетичната скулптура „В близост“. В процеса на обсъждане на наградите имаше много номинирани автори и творби. Наградите бяха връчени лично от директора на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова, която отправи и поздравления към артистичната общност.

Водещ: Може ли да обясните значението на Есенния сезон на художниците и има ли причина да бъде наречен така?

Мариета Конова: Есенен салон и въобще салоните не сме ги измислили ние. Те са още от времето на Парижкия импресионизъм и преди това. Винаги са се очаквали с голям интерес и винаги е имало състезателен момент в представянето на авторите. Есенния салон има ретроспективен характер, тоест автора представя творбите, които е създал в рамките на една календарна година – от есен до есен.

Водещ: В заключение нека да кажем до кога ще може да бъде видяна изложбата на Есенния салон на художниците в Изложбени зали?

Мариета Конова: Експозицията ще остане до 11 ноември. Има достатъчно време, така че всеки, който не е могъл да дойде на откриването, може да го направи и сега.

Рени АТАНАСОВА