Марина Кунгелова, директор на Общински куклен театър- Благоевград: Абсолютно е необходимо да възстановим авторитетът на институцията, който е подценяван в провинциалните куклени театри

Марина Кунгелова- Община Благоевград

Марина Кунгелова, директор на Общински куклен театър- Благоевград в интервю за Радио „Фокус“- Пирин. 

Фокус: Г-жо Кунгелова, Вие вече официално сте директор на Общински куклен театър- Благоевград. Какви са Ви плановете и в каква посока ще се развива културната институция?

Марина Кунгелова: Плановете както знаете са четиригодишни. В рамките на този период ми се иска да направим един по- богат репертоар, който да бъде много разнообразен тематично и жанрово. По този начин ще се върне самочувствието и авторитета на кукления театър, ще му позволи да застане отново на картата на куклените театри в България. Това ще даде и шанс на актьорите да се проверят самите те в различни артистични задачи, за да преценим обновяването на актьорската трупа до къде е необходимо, колко е възможно и колко време може да стане. Това са едни процеси, които не се случват бързо и за една година, но ще станат за един по- продължителен период от време. Абсолютно е необходимо да възстановим авторитетът на Общински куклен театър- Благоевград, който струва ми се е подценяван в провинцията и не само в Благоевград, а по принцип в провинциалните куклени театри. Кукленият театър е една институция, в която правеното никак не е обикновено, защото кукленият театър е една трудна задача и уловката е, че всеки си мисли когато става дума за представление за деца- там се подхожда по- несериозно и по- леко всичко се случва, а напротив не е така- всичко е по- трудно и трябва  да се изработят внимателно и прецизно посланията, които стигат до децата, да бъдат преценени и точни, а и да не бъдат объркващи. Достатъчно в объркано време живеем, за да можем да доусложняваме процесите при израстването на едно дете и да го усложняваме с излишни послания, с излишни думи и текстове. Общо взето това ще бъде задачата и се надявам се, че нещата ще се случат .

Фокус: Какви са проблемите на Общински куклен театър- Благоевград?

Марина Кунгелова: Основният проблем на Общински куклен теaтър- Благоевград е кадровият. Всички други проблеми са решими. Един театър съществува тогава когато има силен актьорски състав. Ако няма актьори, няма театър. Може да има сграда, но пак да няма театър. Най- важното нещо за съществуването на театъра е едно, силно, интересно, ярко актьорско ядро. Надявам се, че към екипа, който съществува в момента в един следващ момент да присъединя още хора, които да бъдат различни като боя, различни както темперамент, като характеристики, за да може цветността на екипа, който ще бъде създаден да позволява на добри и известни режисьори да имат желание да работят. Добрите режисьори  искат да работят с добри актьори. Цялата трупа подлежи на един постоянен процес при срещата с добрите режисьори , един процес, който води до една силна и добра провокация за всеки един от тях, защото работата с добър режисьор е една малка школа всеки път. Когато се водят наистина качествени режисьори се подобрява нивото на актьорския състав, тъй като те отново минават през различни школи и тази полезност ще се опитам да продължа, защото тя е задължителна.

Фокус: Това изкуство има ли място в съвременния живот на децата и проявяват ли интерес към него?

Марина Кунгелова: Тепърва все повече ще има нужда от жив театър. Децата ни живеят в една интерактивна среда, в която вниманието им е ангажирано с технически средства, които им осигуряват забавление- телефони, игри, компютър, телевизия, всякакъв вид електронни и  визуални забавления, в които обаче отсъства живата връзка. Тук е мястото на живия театър все повече и повече ще бъде уважавано и ще има нужда от това. Не може да си представите те с какви реакции са и колко добре се чувстват, как проверяват самите себе си когато влязат в кукления театър. Тогава се вижда чувствеността, сетивността, емоцията му, нуждата му от отношение, от реплика, от диалог, от жив контакт- безценно е това.

Фокус: Имате ли идея за създаване на школа за деца към Общински куклен театър- Благоевград?

Марина Кунгелова: Аз имам идея за създаване на така школа. Ако имаме физическа възможност да поемем такова нещо, бихме могли да го направим. Такива школи към театрите ангажират друго внимание, т.е. все повече деца бих искали да бъдат част от тази школа, за да станат артисти и да застанат на сцената. Децата винаги имат нужда от изява в по- голямата си част. Те обичат да бъда обграждани с внимание и да бъдат център на внимание. Една такава школа би била полезна и може би ще я случим.

Лора КАЛЧЕВА