Марина Персенг, изкуствовед: Епископската базилика в Одесос е в изключително неугледен вид  

Епископската базилика в Одесос е в изключително неугледен вид и за мое огромно съжаление в момента тя представлява едно затревено място. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна, Марина Персенг, изкуствовед. Тя посочи, че когато човек минава в района на базиликата, не може да си даде реално сметка, колко важно и свещено е това място, не само за Варна, но и за ранното християнство. Специалистът допълни, че базиликата е изградена в началото на IV век, като е преминала през няколко строителни периода. Най-важен според Персенг е вторият период – в края на IV и началото на V век, когато базиликата се превръща в епископски храм и е изключително богато украсена с мозайки, фрески – някои от които са запазени и до днес, но друга голяма част са унищожени при набези и нахлуванията на аварите. „Най-лошото е, че мозайките са разпилени в различни музеи и не могат да бъдат видени на едно място, най-малко в домът им – Епископската базилика“, добави Марина Персенг.

Първият период на строителство е бил в началото на IV век, когато се приема християнството. След това тя е разрушена, а на нейно място се прави новата базилика в началото на V век, след това е третият период на строеж, а четвъртият период реално е реконструкция на базиликата. „Последната базилика е правена от квадрите от крепосната стена на Одесос, като по този начин е достроявана. Има вероятност да има и баптистерий, който се вижда като прилежаща странична площ. Имало е и атрий (външен двор) към базиликата и най-вероятно е била украсена“, каза още изкуствоведът. Тя посочи, че имайки предвид богатството на мозайките, които са били вътре в храма, вероятно същата е била и отвън. По думите на специалиста, тази украса, никак не е случайна, това не е само декорация, а има символизъм.

Марина Персенг посочи, че за възстановяването на базиликата са нужни много средства, но въпреки това е важно хората да знаят, какво богатство имат в града. „Би трябвало да бъде поне указана с нужните табели и поддържана. Това е нашата памет – не само на варненци, но на всички българи и християни“, каза в заключение специалистът.

Десислава ВАСИЛЕВА