Маринета Николова, община Бургас: От началото на година са създадени 126 акта за замърсяване и незаконно изхвърляне на отпадъци, размерът на санкциите е над 35 000 лв. 

Бургас. От началото на година са създадени 126 акта за замърсяване, включително и за незаконно изхвърляне и нерегламентирано на отпадъци, размерът на санкциите е над 35 000 лв. Това каза за Радио„Фокус”-Бургас Маринета Николова, началник на отдел „Екология” в Община Бургас.

По думите й в Община Бургас към дирекция „Околна среда“ съществува контролно звено еко-инспеторат, които  непрекъснато извършват проверки с цел предотвратяване на нерегламентираното изхвърляне на отпадъци и за образуването на незаконни сметища.

Николова добави още, че глобите, които се налагат при установяване на такова нарушение на нормативните изисквания са по реда на наредбата по „Управление на отпадъци“ и закона за „Управление на отпадъци“. „Най-общо казано глобите, които са за физическите лица са до 5 000 лева, а санкциите на юридическите лица са в размер до 50 000 лв.“ каза още тя.

Деница ДИМИТРОВА