Марин Захариев, зам.-кмет: Много пъстра е палитрата от градове в света, с които община Смолян е побратимена и си сътрудничи

Много пъстра е палитрата от градове в света, с които община Смолян е побратимена и си сътрудничи. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Марин Захариев – зам.-кмет на Смолян. Той уточни, че освен дипломатически отношения, Общината има и практическа полза от тези побратимявания. По думите на Захариев, Смолян има повече от 10 побратимени градове, като с част от тях се поддържат по тесни връзки и се осъществяват по-чести срещи.

„Един от тези градове е Гостивар в Македония. Наскоро при тежката катастрофа с автобус там, голяма част от загиналите, бяха от побратимения ни град и за съжаление трябваше да кореспондираме с тях по тази лоша тема. Вчера кметът на Смолян Николай Мелемов бе на работна среща с кмета на гръцкия град Ксанти, с който също сме побратимени. Там предстои традиционния карнавал, в който се дава изява на много групи. Коментирали сме дали може да участват и групи от Смолян, което се е случвало през годините“, посочи Захариев. Той припомни, че преди седмица са имали посещение от побратимения Кишпещ – район на Будапеща, с който поддържат много тесни контакти. „Те знаят, че имаме общинска оранжерия – разсадник за цветя и за втори път вече ни подаряват много интересни специфични цветя, а Унгария се слави тези неща“, поясни Захариев. Той допълни, че преди повече от век, българи са учили унгарците на земеделие и при посещенията си в България, те редовно си вземат оттук семена на зеленчуци.

Зам.-кметът на Смолян отбеляза, че Смолян има побратимен гард в Китай – Сючанг, с над 600 000 жители, а с метрорайона те са над 1,5 млн. жители. С тях се водят преговори за евентуално сътрудничество. „Тъй като българското кисело мляко е много популярно в Китай, има марка „Момчиловци“, която се произвежда в Шахай и нашите приятели от Сючанг искат да разработват продукти с имена от Родопите или кисело мляко, носещо  име на друго село от Смолянска община“, добави Захариев. Той допълни, че имат и много добро сътрудничество с побратимения град Зул в Германия.

Захариев отбеляза, че в традиция се превръщат младежките обмени с унгарския град Кишпещ. Всяка година деца от Смолян – 20 и 30 на брой, посещават Унгария за 10 дни и са на лагер край Балатонското езеро, където са ангажирани със спорт, игри и туристическа програма. В същото време унгарски деца идват на лагер в Смолян. „Хубаво е, че този обмен ражда бъдещи сътрудничества. Защото ученици, които са ходили там преди 4-5 години и вече са студенти или хора, които работят казват, че поддържат лични или бизнес контакти с хора, с които са се запознали при престоя си в Унгария“, коментира зам.-кметът.

Той допълни, че наскоро община Смолян  се е побратимила с град Мичуринск в Русия. Те предоставят безплатно помещение в Търговско-промишлената си палата, където да могат да се излагат български продукти и производителите са много доволни от това. Смолян е побратимен и естонския град Въру, с който поддържа тесен контакт. Очаква се посещение от тях през лятото или есента. С побратимените градове се организират и съвместни изложби на художници и като цяло се получава много добро взаимодействие, обобщи Марин Захариев.

Нели ГЕРГЬОВСКА