Марин Захариев, зам.-кмет на Смолян: Феновете в Смолян са жадни за спорт, а не за хулигански прояви

Интервю със зам.-кмета на Смолян за състоянието на спортните съоръжения, интересът на гражданите към тях и опазването на местата за спорт.

 

„Фокус“: Господин Захариев, какво е състоянието на спортните съоръжения в община Смолян?

Марин Захариев: С оглед изминалия зимен сезон някои от тях не работеха, а други претърпяха поражения от сезона. Имам предвид, че имахме тежък сняг и обледяване на футболното игрище, вследствие на което се бяха изкривили носещата конструкция и мрежата над него. В Спортната зала беше извършено подсилване на конструкцията и бяха заменени плоскостите с по-здрави, не че старите бяха приключили своя живот, но преценихме че е по-добре да заздравим тази конструкция. На следващо място стадионът в квартал Райково вече започваме да поддържаме, тъй като през зимата той не се използва. Техниката там беше на рехабилитация. Ще довършим и пистата за бягане с още 2 коридора на 100 метра, което е около 800 кв. метра настилка.

„Фокус“: Каква е посещаемостта на спортните съоръжения и площадки в общината?

Марин Захариев: За моя радост спортните съоръжения и площадки в община Смолян са пълни особено сега през пролетния сезон. Единият тенис-клуб тренира на общинското игрище. В Седмо СОУ също се тренира, като на Шесто и Седмо в момента се правят ремонти на игрищата по проект на община Смолян. В ПМГ подчертавам извън спортната зала и салона ще бъдат напълно реконструирани и външните игрища и те ще могат да се ползват и от жителите на Смолян.

„Фокус“: Жителите на общината пазят ли спортните площадки и игрищата в Смолян?

Марин Захариев: Призовавам гражданите на общината да спазват правилата за ползване на спортните площадки, да заявяват предварително часове, да не се изхвърлят боклуци по тях, за няма вандализъм. Имахме счупвания на съоръжения преди време. Има хора, които смятат, че мога да стоят там по цял ден, да се хранят там и да изхвърлят отпадъци. Все пак това не е редно. Знаем, че в цял свят спортните съоръжения се използват по час и се заплаща за това. За ученици, таксата е символична и е 1 лв. Това са основните съоръжения, които община Смолян стопанисва. Знаем, че в квартал „Беклийца“ има изградена спортна площадка , в квартал Устово няколко, в кварталите има много фитнеси на открито. Затова апелирам това богатство за всички нас да го опазваме доколкото може. Сега в пролетния сезон имаме намерение да засилим присъствието си по съоръженията, за да се работи и през почивните дни, тъй като със затопляне на времето, има по-голямо желание от страна на спортуващите към ползване на съоръженията.

„Фокус“: В Смолян няма големи футболни срещи, но има ли случаи на футболно хулиганство при нас?

Марин Захариев: Има недобросъвестни граждани, които чупят и повреждат някои съоръжения и затова страдат всички останали, затова още веднъж призовавам те да се пазят. В Смолян няма футболно хулиганство като това, на което сме свидетели при срещите на „Левски“ и ЦСКА. Тук се играе в областната група и няма ексцесии по срещите. Феновете тук са жадни за спорт, а не за хулигански прояви. Ако позволите, искам не на последно място да приветствам и частните инициативи в спорта, защото такива са малко в нашия град, защото явно от спорт не се печели много. Това са частни лица, сдружения и фирми, които стопанисват или са изградили два тенис-корта в Смолян, фън-парка на Амзово, стената за катерене на Свети Пантелеймон, училищата и всички те милеят и инвестират в спорт. Знаем, че в другите градове в страната има много частни инициативи, при нас всички разчитат на общината и се оплакват, а липсват частни инициативи в спорта, като мисля че трябва да има повече.

Нели ГЕРГЬОВСКА