Марин Захариев: Лятото в община Смолян е наситено със събори и празници,  които се правят с цел да  се съхраняват народните традиции и да се популяризира родният фолклор

Марин Захариев – зам.-кмет на Община Смолян, в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян.

„Фокус“: Г-н Захариев, всички села в общината през летния сезон имат празници, правят събори с народно веселие. Община Смолян е сред основните организатори на тези прояви, но доста от празниците се дублират, т.е. на едни и същи дати в различни населени места има празници, това не раздвоява ли посетителите на общината, не могат едновременно да са например на гайдарското надсвирване в село Гела  и в село Славейно, на честването на годишнина от Илинденско-Преображенското въстание?

Марин Захариев: Лятото в община Смолян е наситено със събори и празници,  които се правят с цел да  се съхраняват народните традиции и да се популяризира родният фолклор. Основни организатори сме Община Смолян, кметствата по селата и читалищата. Имаме утвърдени събития, включваме и нови, но като че ли в един момент наистина се получава едно натрупване, тъй като има случаи в един ден да има по три-четири културни събития, което според мен за една малка община като Смолян, колкото и туристи да има е неприемливо, тъй като те дори и да искат не могат едновременно да са на всички места.  Затова апелирам към всички читалищни и културни дейци да направим един календар, в който да бъдем разнообразни, но и пестеливи и ограничени  в същото време, за да не се получава разводняване, а в същото време да се влагат средства.

„ Фокус“:   Увеличен ли е туристическият интерес към Смолян и региона  това лято?

Марин Захариев: Да, увеличен е туристическият  интерес към Смолян и региона  това лято, а Общината работи активно за привличането на все повече туристи. Доста деца и младежи от съседни градове и села идват в града и ползват спортните бази, а отделно от тях са туристите, които идват от вътрешността на страната и предпочитат да прекарат отпуските си в планината, наслаждавайки се на красивата природа и туристическите атракции, които тук им се предлагат. В тази връзка Община Смолян обръща внимание на дейностите, които са свързани със спорт, развлечение и туризъм, за да бъде Смолян по-атрактивен и да привлича повече туристи.

„Фокус“: В какво състояние са екопътеките и кои са най-посещаваните  от туристите природни забележителности в общината?

Марин Захариев: Екопътеките, които водят до природните забележителности и туристическите обекти са в добро състояние.  Добра е маркировка по маршрутите, поставени са  и предупредителни табели, но за съжаление  някои от туристите не се съобразяват с тях и се стига до неприятни инциденти, какъвто наскоро беше случаят с пострадалия на Каньона на водопадите турист, паднал в реката заради селфи. Най-предпочитаните и посещаваните в района природни забележителности са Каньонът на водопадите, пещера „Ухловица“, водната пещера „Голубовица“ и другите пещери, разположени по Арденското корито, екопътеката Невястата и Алпийският тролей, новият природен парк Амзово, крепостите  Калето край Смолян и Кошница, Момчиловата крепост. От Общината имаме намерение на Момчилова крепост да се постави  допълнително осветление, но това по всяка вероятност ще стане следващата пролет, предвид напредването на лятото.

„Фокус“: А в какво състояние е спортната база и ще се изграждат ли нови спортни съоръжения?

Марин Захариев: Община Смолян поддържа спортните бази и съоръжения в добро състояние.  Една от политиките на Общината е младежите и гражданите на Смолян, както и гостите на града да има къде да спортуват и затова се полагат непрекъснати грижи спортните съоръжения и обекти да се поддържат и безпроблемно да се ползват и това, което се забелязва е, че те активно се ползват. Още ще се развива и скейт парка, обсъждат се идеи с младежи. Спортните площадки в района на стария стадион, както и плувният басейн всеки ден най-активно се ползват от хора на всякакви възрасти. В спортната зала на града пък се предвижда да се направят леки ремонти, да се подменят повредени брави и други съоръжения. Потърсихме и оферти за реновиране на изкуствената настилка на стария стадион, която ежегодно трябва да се поддържа, но по финансови причини до момента само  частично е правено, водени са разговори и се правят проучвания за цялостната подмяна колко средства ще са необходими. На стадион „Септември“ ще се  изгражда лекоатлетическа писта с няколко коридори, както и фитнес площадка на открито, които  ще се правят по проект „Красива България“. Пистата на стадиона с изкуствената настилка също не е в добро състояние, но  и за там търсим различни варианти, за да се ремонтира, а след ремонта и развитието на околовръстното шосе сме  обсъждали и идея да се направи велоалея, която да свързва спортната база в квартал Райково със спортните обекти и база в Смолян.

„Фокус“: Чужденци  проявяват ли интерес към общината, искат ли да инвестират тук?

 Марин Захариев: В Момчиловци има проявен интерес от китайци,  с помощта на кметството там да развиват нови услуги и туристически атракции, като се надяваме да привлечем с това и китайците да инвестират. Виждате и какъв интерес проявяват чужди туристи  към Широка лъка, като за там предстоят дребни ремонти по калдъръм и водопроводи. Гела също е привлекателно село както за български, така и за чужди туристи. Там също се надяваме с помощта на МРРБ да изградим нов водопровод, впрочем в Момчиловци предстои изграждането на етапи на водопровод , във Влахово също и от Общината непрекъснато се опитваме да подобряваме инфраструктурата и комуникациите. Темата, която винаги ни е актуална и болна е пътят за Гърция. Имаме уверение на областния управител, че от гръцка страна вече активно се работи за това и се надявам догодина или най-късно до 2019 г. да се отвори този път, за да не бъдем крайна точка. Върви концесия за летище Пловдив, което е само на 80 км от Смолян и на 65 км  от Пампорово, вече с рехабилитирания път разстоянието се взима за около час, а за да се развива успешно туризъм се убедихме всички, че трябва да има изградена добра пътна комуникация.

Даниела БОЙКОВА