Марин Крачунов, кмет на село Драгомирово: Кушиите на Тодоровден се правят за здраве и берекет на селото, а и да няма болни хора и животни

Според легендата, кушиите на Тодоровден се организират, за да има здраве и берекет през годината. Поверието гласи още, че те помагат и за това – да няма мор на хора и животни. Повече за традициите на днешния празник и как се отбелязва той в свищовското село Драгомирово, където Тодоровден се почита от десетилетия, прочетете в интервю на Радио „Фокус“-Велико Търново с Марин Крачунов, кмет на населеното място.

 

Фокус: Г-н Крачунов, в началото на тази седмица започнаха Великденските пости. В тази връзка, в първата събота от този период  ежегодно се отбелязва и християнският празник Тодоровден. Във Вашето село – Драгомирово, всяка година се организират чествания по този повод. Ще празнувате ли и през тази година?

Марин Крачунов: Да, разбира се. През тази година, в духа на традицията, ще сложим началото на новия сезон, ще прекрачим междата между зимата и лятото. В Драгомирово отново ще посрещнем Тодоровден – един светъл и обичан празник.

Фокус: Какво ще включва програмата, която сте подготвили?

Марин Крачунов: Програмата ни започва със слово, по повод празника, което ще произнеса аз като кмет на село Драгомирово. Приветствие ще отправи и кметът на Община Свищов Генчо Генчев. Думата ще бъде дадена и на председателя на Общински съвет в Свищов – д-р Кристиян Кирилов. Сред поканените са зам.-кметовете на Община Свищов, всички кметове на 14-те населени места в общината, както и всички 29 общински съветници. Отец Евгени, който обслужва нашия православен храм, ще благослови конете и празника за здраве и благоденствие. Всички животни  ще бъдат закичени с червени пискюли и здравец, а прекрасните ни моми ще бъдат облечени с традиционни носии и ще имат задачата да асистират. Гостите на празника ще бъдат почерпени с питка и бонбони. Празничната ни програма ще започне с най-малките ни участници, а именно децата от детска градина „Зорница“.  След това ще се насладим на  изявите на самодейните колективи към Народно читалище „Просвета 1912“ в село Драгомирово. Това са Детска певческа група „Славейче“, Детски танцов състав „Пламъче“, „Танцов състав „Никола Густинов“, Група за народни песни към читалището и едно индивидуално изпълнение на малката Марина Маринова, която е на 5 години и половина. След това започват традиционните тодорови кушии. Всичко това ще се случи в центъра на селото.

Фокус: Вие споменахте традиционните кушии. Предполагам, че отново ще има надбягвания с коне. Разкажете ни повече за регламента през тази година?

Марин Крачунов: Кушиите винаги са заемали централно място на Тодоровден в Драгомирово, и всеки, който изяви желания, би могъл да участва в тях. В центъра на селото се подготвя трасето за надбягването, като старателно се маркира и обезопасява, за да избегнем нежелани инциденти. Грижа за безопасността имаме ние, организаторите, частна охранителна фирма и общинска охрана, като сме осигурили и присъствие на медицинско лице. Началото на надбягването ще даде конник, развял гордо българския трибагреник. Участниците ще бъдат пускани по двойки. След награждаването, площадът на селото ще „оживее“ под ритъма на хубавата народна песен и кръшни хора.

Фокус: Какви са наградите за победителите и как са осигурени те?

Марин Крачунов: С любезното съдействие на нашите спонсори – Община Свищов и земеделските производители Илиян Илиев и Красимир Цветанов, Никола Василчин, Христо Великв, Митко Илиев, Силвия Димитрова и Стоянка Стоянова, всички участници ще получат парична награда и грамота за участие. Аз, като кмет на селото, съм подготвил бутилка хубаво червено вино за всички състезатели.

Фокус: В духа на празника, дали е възможно да разкажете повече за самия Тодоровден и как се е отбелязвал той в миналото? Все пак вие ежегодно подготвяте различна и богата програма.

Марин Крачунов: Тодоровден е един празник, преминал през вековете, за да стигне до наши дни, известен още като Конския Великден. Отбелязва се първата събота след Сирни заговезни и се празнува главно за здравето на конете. Във връзка с изградената представа за светеца, на този ден стават надбягванията с коне. Отколешна е традицията за конните надбягвания и в село Драгомирово. Тази хубава емоция за местните хора е прекъсната, но през 2012 година, откакто аз съм кмет на селото, е отново възобновена. Според легендата на Тодоровден кушиите се правят за здраве и берекет на селото, както и за да няма мор на животните и хората. Празнуваме началото на пролетта и сърцата ни са изпълнени с надежда за здраве, радост, успехи и обич. От древни времена надбягването с коне се е считало за добруване и благодат. Затова ще спазим традицията и днес, за да погледнем напред във времето с желание да творим, да се трудим за себе си, семействата си и селото си.

Луиза ТРАНЧЕВА