Марин Любенов, кмет: Доброто партньорство между местната управа и Читалището в село Царевец е гаранцията  за успеха на всички съвместни събития, които организираме

Един от основните и ревностни пазители на българщината и родните традиции в Свищовска община е  село Царевец. Най-известното събитие, което се организира в населеното място, е фестивалът „Фолклорен извор“, който популяризира българската народна музика и допринася за нейното развитие и днес. Друг интересен и малко известен факт е, че в Царевец се правят и различни възстановки на стари български обичаи, в които се включват малки и големи жители и гости на селото. Една такава традиция предстои да бъде спазена в края на настоящата седмица. На 20-ти януари / събота/  или християнският празник Ивановден /по стар стил/ в свищовското село ще бъде пресъздаден обичаят  „къпанки“. Повече за него прочетете в интервюто от предаването „Добре дошли в Свищов“  на Радио „Фокус“ – Велико Търново с кмета на селото Марин Любенов.

 

Фокус: Г-н Любенов, нека запознаем нашите читатели с традициите, които са свързани с обичая „къпанки“, какво разказва историята?

Марин Любенов: Месец януари даде началото на поредица от прекрасни зимни народни обичаи и празници. Един от тях е именно обичаят „къпанки“, който се провежда всяка година на 20-ти януари или Ивановден, по стар стил. Той се предава от поколение на поколение, нишката не е прекъсната във времето и той е останал жив в паметта на жителите на село Царевец. Тук ще отворя една скоба и ще кажа, че много от българските празници се тачат от жителите на селото и се чакат с нетърпение. Всички взимат дейно участие в тях. Та, както вече казах, царичани сме съхранили традицията – на този да се къпят младоженци и именници, всички, които носят името Иван и неговите производни. Те се потапят в реката за тяхно здраве и здравето на техните семейства. Нашите младоженци, или двойките, които са сключили граждански брак през 2017-та година, са четири.

В миналото двама, трима или повече приятели на младоженеца, които задължително са ергени, несемейни, са отивали в дома му, хващали са го здраво и са го водили на селската чешма. Още от едно време къпането е ставало на чешмата, наречена Долник, която се намира в центъра на селото. Това е една каменна чешма с внушителни размери. Някой от младоженците се опитват да се отскубнат от своите къпачи, започват едно преследване и догонване и това внася допълнила емоция. Но в крайна сметка, винаги се стига до ледените води на чешмата, за да са здрави младоженците, техните семейства и за да имат здрави рожби. Младите невести също присъстват на ритуала. Те им подават кърпи и сухи дрехи, а когато се приберат в домовете си ги посреща празнична трапеза. Ритуалът , разбира се, е съпроводен от звуците на народна музика и наистина се получава един емоционален и впечатляващ празник за жителите и гостите на селото.

Фокус:  В началото споменахте, че селото спазва много традиции, защо сега избрахте пресъздаването именно на този обичаи –„къпанки“? Свързан  ли той е по някакъв по-специален начин със село Царевец?

 

Марин Любенов:  Това е традиция, която води началото си от незапомнени времена. Корените са далеч назад във времето. Празникът е отбелязван от нашите бащи и дядовци, сега и ние продължаваме да го правим. Магията  или очарованието се дължат, може би на това, че когато сключи брак, една двойка създава ново семейство, дава ново начало за живот за поколения след себе си. И когато младоженецът се потопи ритуално в ледените и студени води, той ще има закалка и ще му се родят здрави рожби. А когато ритуалът бъде благословен от православен свещеник, както ще се случи в събота, се получава и един наистина красив местен обичаи.

Фокус:  Тъй като сме в началото на новата година, а село Царевец ежегодно има богат календар от културни събития, какво предвиждате за 2018-та?

Марин Любенов: Предстои ни отбелязване на 3-ти март – Националният празник на България и 140 години от Освобождението на страната ни от турско робство. По традиция, всяка година, Читалището и Кметството, организираме съвместна програма с песни и стихотворения на децата от местната детска градина, като честванията завършват с празнична заря и хора, а самата дата съвпада и с Празника на родния край, който също правим ежегодно. Също така предстои и осмото издание на Националния фестивал „Фолклорен извор“, който тази година ще се състои от 2-ри до 5-ти август. Този фестивал се превърна в емблема на село Царевец. И през тази година се надявам на голям интерес, както от страна на участниците, така и на зрителите, защото това още веднъж ще докаже, че село Царевец е богато културно средище.

Фокус:  Това ли ще основните събития?

Марин Любенов: Нека спомена и другите културни събития и празници, които ни предстоят и не са за подценяване. Всички те се организират съвместно от Читалището, Пенсионерския клуб и Кметството.  В голяма част от нашите прояви се включват и децата от градината. Например, в близко бъдеще, ни предстои един много красив празник – 8-ми март, който винаги отбелязваме с голям концерт и богата програма. След това Великден. Над 10-годишна е традицията – да се вдигне наздравица в Новогодишната нощ, на площада, под звуците на празнична музика, да разчупим традиционната баница с късмети и да извием кръшно хоро. Всичко това става и се организира съвместно от Кметството и Читалището, като всяка една инициатива , което сме подели с председателя на Читалището Вера Блажева, е била посрещната с разбиране и винаги сме получавали помощ от ръководството на Община Свищов и лично от кмета Генчо Генчев, Дирекция „Култура“ и местната земеделска кооперация с председател Ганчо Ламбев. Изпитано е вече в годините, че заедно можем повече и успяваме винаги , за да запазим добрите неща в селото за нас и нашите жители. Ще спомена още, че след като мине Празника на 20-ти януари, на 21-ви януари , пак съвместно с Читалището, ще отбележим още един празник – Бабинден.  Ще бъдат поздравени всички майки, сдобили се с рожба през 2017 година. Особено горд съм да отбележа, че селото ни се увеличи с 14 деца през миналата година. Отново ще има музика , песни , хора и както винаги ще е забавно и запомнящо се.

Фокус: Остава да пожелаем весел празник и успех!

Луиза ТРАНЧЕВА