Марин Маринов, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“: Изчакват се все още пробите за тежки метали от водите на реките Юговска и Чепеларска, във връзка с инцидентното замърсяване

Пловдив. Изчакват се все още анализите от пробите за тежки метали от водите на реките Юговска и Чепеларска, във връзка с инцидентното замърсяване от Завода в Лъки. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив Марин Маринов, експерт в Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“. Водите се анализират за наличие на живак, кадмий и олово, които също са доста опасни вещества. Очаква се в понеделник да излязат готовите  анализи. Досега резултати от такова изследване не са излизали.

„След вторите проби за замърсяване с цианиди не са установени никакви концентрации, което означава, че те се разреждат и се утаяват по течението на реката“, каза Маринов.

При първите проби концентрациите на цианиди са варирали от 7 микрограма в устието на река Юговска и след град Асеновград, до 10 микрограма при село Бачково, като максимално допустимата концентрация е 5 микрограма.

„Втори ден се вземат и проби от река Марица, при бента на село Маноле. Доказано е, че там също няма концентрации на цианиди“, посочи Марин Маринов.

В момента по течението на реките няма измрели риби, което означава, че водите не са токсични, според експерта. Но въпреки това остава предупреждението да не се използват водите от двете реки докато окончателните лабораторни анализи не потвърдят отсъствието на замърсяване.

Тази сутрин са излезнали и резултатите от пробите на ВиК за питейната вода, където също не се наблюдава превишение на концертрации на опасни вещества. По думите на Марин Маринов, хората не бива да се притесняват за питейната вода, тъй като кладенците за питейна вода са по течението на тези реки и водоснабдяването не е директно от реките.

Цветана ТОНЧЕВА