Марин Митов, директор: НХГ „Св.св Кирил и Методий“ в Благоевград  е правоприемник и продължител на традициите на Българска мъжка гимназия, открита с акт на екзарх Йосиф през 1880 година в Солун.

Марин Митов, директор на Национална хуманитарна гимназия  „Св.св Кирил и Методий“ в Благоевград  в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

Фокус: Г-м Митова, в навечерието на 24 май бяха връчени призовете „Училище на годината 2017“  в Благоевград. Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в област Благоевград спечели това отличие. Какво е значението на това отличие за вас?

Марин Митов: Това отличие е признание за усилията в дейността, в която работят учителите в Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, както и за това, че нашите ученици са талантливи и при добра работа нещата се случват така както трябва.

Фокус: В началото на нашия разговор нека да припомним за историята на учебното заведение.

Марин Митов: НХГ „Св.св Кирил и Методий“ в Благоевград  е правоприемник и продължител на традициите на Българска мъжка гимназия, открита с акт на екзарх Йосиф през 1880 година в Солун. Това е първото българско светско училище в Македония, създадено в резултат на дългогодишните борби на българите към култура, просвета и национално обособяване, поддържано и утвърждавано с голяма любов и гордост от Солунската българска община, Българската екзархия, възрожденския порив на българските учители между които са Кузман Шапкарев, Божил Райнов, Григор Пърличев, архимандрит Козма Пречистански, Трайко Китанчев, Констатин Стателов, Константин Желязков, Георги Кандиларов, Георги Попов, Гьорче Петров, Иван Гарванов, Павел Шатев, Константин Величков, Андрей Тошев, Михайл Сарафов, Антон Попсоилов и много други възпитаници на най-реномирани европейски университети.

Историята е много богата, като училището е основано през 1880 година в град Солун. То е създадено по инициатива на Кузман Шапкарев както целта е била да се създаде едно училище, което да създава кадри за останалите под турско иго български земи по това време- Македония и Одринска Тракия. Само след 5 – 6 години той се превръща в един инкубатор на учителски кадри, които да преподават в българските училища в тези земи. По- късно историята е свързана с националноосвободителните борби на българския народ. През 1920 година училището се премества в тогавашната Горна Джумая и от тогава се намира в нашия град. Сградата, в която се помещава в момента е от 1930 година.

Фокус: Сега учебното заведение по какви проекти и програми работи?

Марин Митов: Проектите и програмите, по които работим са много, но аз ще изброя само някои от тях. Училището ни има основно два профила: хуманитарен и изкуство. В момента се обучават 510 ученици, като проектите, по които се работи са свързани с профилите, които ние изучваме. Работим по проект „Кариерно ориентиране в училище“, „Твоя час“ , като са заети над 300 ученици в училището.

Фокус: Бихте ли споменали за отличията на учебното заведение и съответни на вашите възпитаници.

Марин Митов: Имаме много отличия, като погледнем назад в годините. От 1980 година училището е Национална хуманитарна гимназия. Имаме специален плакет по случай нашата годишнина, който ние беше връчен от президента Росен Плевнелиев. Това е последното голямо отличие, което ние получихме във връзка с наша годишнина.

Фокус: Какви са отличията на учениците?

Марин Митов: Аз вече споменах, че нашите силни страни са хуманитарните науки. В тази сфера имаме постижения в областта на философията, български език и литература. Езиците, които се изучват в училище са английски, френски и испански, като там също имаме успехи. Имаме класирани ученици на национален кръг на олимпиада по испански език, второ място извоювахме там. Имаме класирани ученици на национален кръг. За нашите ученици, които са музиканти, се представиха много добре на различни форуми. Много от нашите деца печелят тези състезания и форуми, като получават включително и годишни стипендии по този повод.

Фокус: В края на този разговор какво ще пожелаете на учениците, които завършиха гимназията и поеха по своя път в живота, а и на тези, на които им предстои да започнат своето обучение?

Марин Митов: Вече им казах, че трябва да се съобразяват с това, че ставайки част от славната история на гимназията те трябва да бъдат по- отговорни, защото вече отговарят с поведението си и за имиджа на училището, в което са учили. Тези, които очакваме да се обучават в нашето училище, искам да им кажа да бъдат спокойни и мотивирани, за да могат да се развиват като личности.

Фокус: Какво е значението на учителската професия за вас?

Марин Митов: Преди всичко тя е признание. Аз много съм казвал, че учителската професия вероятно е даденост от природата и тя не се учи в никой университет и човек трябва да има усещането и да има чувство към децата, за да може да се справи.

Лора КАЛЧЕВА