Марияна Митова, директор на XI ОУ „Христо Ботев“: Ботевият дух е още жив в нашето училище като пример, мисъл, стъпки и насока

Марияна Митова, директор на XI ОУ „Христо Ботев“ в Благоевград в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

Фокус: Г-жо Митова,  XI ОУ „Христо Ботев“ в Благоевград отбеляза 170 години от рождението на своя патрон с  празничен концерт- спектакъл „Писмо до бъдещето“. Разкажете ни как протече събитието.

Марияна Митова: Събитието се проведе на 7 февруари в сградата на ДТ „Никола Вапцаров“ в Благоевград , като се финализира една инициатива, която започна още през месец януари, още с датата на рождението на Христо Ботев- 6 януари. Бе извършено поднасяне на венци и цветя, а след това беше обявен „Месец на Ботев“. По този повод бяха организирани редица инициативи: посещение на Регионален исторически музей- Благоевград, драматизации в културната институция. Беше проведен и литературен конкурс за творба и за рисунка посветена на Христо Ботев, което беше под мото „Живеем в земята на Ботев“ . Концертът- спектакъл финализираше цялата тази инициатива, тъй като тази година е обявена за годината на Ботев.

Фокус: Разкажете ни за самото учебно заведение.

Марияна Митова: XI ОУ „Христо Ботев“ в Благоевград събира в себе си 360- 370 ученици. То е с изключително богати традиции, един сигурен и устойчив дом и за учители и за ученици. Това е учебно заведение, което винаги се стреми да отговаря на интересите и на потребностите на учениците в едно съвременно общество на знанието. Макар да живеем във време на бездуховност, благодарение на чудесния преподавателски екип, тук продължаваме да откриваме отлични таланти и да ги насочваме в правилната посока. Ние ги учим да бъдат преди всичко личности. XI ОУ „Христо Ботев“ ще остане във времето и ще продължава своето развитие като храм на духа и мисълта.

Фокус: По какви проекти работите?

Марияна Митова: Училището е работило по много и различни проекти. Ние се занимаваме с богата извънучилищна дейност и печелене на престижни награди в различните сфери.

Фокус: Бихте ли споменали за някои от вашите отличия?

Марияна Митова: Отличията са толкова много, че ако почна да ги изброявам ще изпусна при всички положения някое от децата и ще остане разочаровано, но така предвид факта, че нашите ученици са по- малки, те не могат да участват толкова в национални състезания, както са учениците в прогимназиален етап. Все пак веднага се сещам за две деца, като едното беше класирано на областния кръг по български език и литература на първо място, а другото беше на четвърто по химия. Това са все успехи, които са свързани със знанието.

Фокус: Какви са проблемите на учебното заведение?

Марияна Митова: Естествено говорим за проблеми в образованието като цяло. За съжаление нашата позиция ни позволява само и единствено да бъдем само съветници, но не и да градим правилата в образователната ни система . Въпреки това обаче за мен истински учител е този, който не се оправдава с пропуските и недостатъците на образователната система, а сам се бори с тях. Все пак всеки един учител има свободата и избира програмата, по която да работи и начина за поднасяме на информацията. Това което мога да кажа като радостна новина за учебното заведение е , че всеки момент се чака започването на изграждане на спортната площадка на двора. Имаме думата на кмета д-р Атанас Камбитов и очакваме това да се случи.

Фокус: Вие като директор на учебното заведение бихте ли коментирали какво е значението училището да носи името на Христо Ботев?

Марияна Митова: Това е преди всичко отговорност, защото патронът на нашето училище трябва да говори на учениците, че ние трябва да вървим по стъпките на Ботев. Ботевият дух е още жив в нашето училище като пример, мисъл, стъпки и насока. Нашата единствена задача е да отваряме широко прозорецът на знанието и за работим и живеем по примера на Ботев.

Лора КАЛЧЕВА