Марияна Хаджигенчева: Всички дейности в планетариума в Смолян през 2019 г. са посветени на 100 годишнината на Международния астрономически съюз

Директорът на Смолянския планетариум в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян.

 

„Фокус“: Госпожо Хаджигенчева, каква бе 2018 г. за планетариума в Смолян, имахте ли много посетители?

Марияна Хаджигенчева: Изпратихме една успешна 2018 г., доволни се от нещата, които сме направили, както по отношение на дейностите по популяризиране на астрономията и дейностите в сферата на културата, които са неизменна част от нашата работа, така и по отношение на работа ни с децата и учениците в града в изпълнение на годишния план на общината за подкрепа на личностното развитие. Имаме много интересни неща, които се случиха през годината. Отново зарадвахме нашите посетители с нова програма, този път тя беше посветена на развитието на космонавтиката „История на космонавтиката“. В рамките на 45 минути с много примери и увлекателно е проследен хода на развитието на космонавтиката с най-важните моменти в това развитие от далечната 1957 до днес. По отношение на работата с учениците и децата, годишно разработват проекти и участват в национални и международни конкурси. Учениците се включиха с два проекта в  конкурс, организиран от ЦЕРН за разработен видеоурок и проект на тема „Протон или скалпел“. Като награда за своето изключително спешно представяне, учениците получиха възможност да вземат участие в първия за България майсторски клас на ЦЕРН по физика на елементарните частици, който се проведе в края на март във физическия факултет на Софийския университет и нашите младежи бяха изключително доволни и впечатлени от нещата, с които се занимаваха там. По отношение на популяризирането на работата с широката аудитория, имахме интересни инициативи. Гостува ни ученият, доц. д-р на физичните науки Леандър Литов – ръководител на българската секция в ЦЕРН с много интересна презентация „Кратка история на вселената – поглед от ЦЕРН“. Разбира се, продължава и нашето изключително добро сътрудничество с колегите от катедра „Астрономия“ към СУ. Те бяха тук със свои презентации и това се случи по време на международната седмица на космоса през месец октомври, която проведохме тук  в планетариума. Тогава направихме и премиерата на нашата нова популярна програма. За изминалата година общо 33 500 са посетителите на планетариума през годината, като това е в рамките на годишната посещаемост за последните години и приблизително половината от посетителите са учащи.

„Фокус“: Споменахте за успехите на младите астрономи и интересът им към тази наука, проследявате ли тяхното развитие и продължават ли занапред да се занимават с астрономия?

Марияна Хаджигенчева: За по-голямата част от тях, това остава едно много приятно, емоционално и интересно хоби, с което продължават да се занимават, въпреки че се реализират в различни сфери. Единици са тези, които решават да продължат образованието си в тази област, било то физика или астрономия. Това не е учудващо, защото отговорно мога да кажа, че в България трудно се прави наука. Още по-трудно е в нашата област – физика и астрономия. Заплащането съвсем не е атрактивно и привличащо, както и възможностите за реализация за младите хора. Така че, вероятно и това е една от причините, младежите да потърсят друга професионална реализация, но при всички случаи годините прекарани тук в планетаруима им оставят за цял живот, защото освен заниманията по астрономия и това, което научават за вселената и обектите в нея, те срещат и много приятели. Превръщат се в една малка общност, която поддържа контакти и имат общи интереси и в идните години.

„Фокус“: Какви проекти и инициативи предстоят в планетариума в Смолян през настоящата 2019 г.?

Марияна Хаджигенчева: Започнахме интензивно 2019 година. Месеците януари и февруари са в „мъртъв сезон“ откъм посетители, но ни дават възможност да се концентрираме в изпълнението на други наши задачи. През 2019 г се навършват 100 г от основаването на Международния астрономически съюз и това е страхотен юбилей. Всички дейности, а ние сме планирали много такива през година, са посветени на тази годишнина и този юбилей.  В световен мащаб е подготвена всеобхватна програма, включваща разнообразни дейности, които ще се провеждат на глобално и регионално равнище през цялата година. Серията от инициативи имат за цел да повишат информираността за астрономическите открития през изминалия век, както и да подкрепят и подобрят използването на астрономията като инструмент за образование, развитие и дипломация. Планираните събития ще стимулират световния интерес към астрономията и науката ще достигне не само до астрономическа общност и други научни организации, но и до широката общественост. Не на последно място стогодишнината на Международния астрономически съюз  дава чудесна възможност да се покаже на света астрономията като наука и технология, както и вдъхновението, което носи на хората, които се занимават с нея и не само на тях, през изминалия век. Първото от нашите събития, посветени на големия юбилей е ден на отворените врати в планетариума.

„Фокус“: Кога ще се проведе той и какво ще представите на посетителите, които ще дойдат в планетариума тогава?

Марияна Хаджигенчева: В деня на отворените врати в планетариума в Смолян, който ще се проведе на 12 януари ще бъдат представени пет програми, които ще бъдат безплатни за всички посетители. От 10:00 часа ще бъде програмата „Лунното момиче“, която е подходяща за деца, от 11:00 часа е „Приказка за Космоса“, от 13:00 часа „Пътуване до края на нощта“, от 15:00 часа „Космическа одисея“ и от 16:30 часа „Космически запознанства. Повечето програми са от най-новите, създадени от служителите на Планетариума, като през 2019 г. планираме и нова популярна програма, която да бъде представена на нашите посетители. Тук е моментът за поканя всички жители и гости на Смолян да посетят планетариума в деня на отворените врати. Нека се припомнят че планетариума е място, където със сигурност ще прекарат приятно и ще научат много нови неща. Призовавам ги да отделят време в съботния ден, като може да дойдат при нас с децата си.

Нели ГЕРГЬОВСКА