Марияна Хаджигенчева, директор на Планетариум – Смолян: Около 35 000 са посетителите в планетариума през годината

Директорът на Планетариума в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян.

Фокус: Госпожо Хаджигенчева, каква беше 2017 г за смолянския планетариум?
Марияна Хаджигенчева: В края на 2017 г. сме и мога със задоволство да кажа, че ние изпращаме една успешна година, наситена с много и различни прояви. Ние сме културно-образователна институция и като такава праз последните години неговата дейност непрекъснато се разширява и обогатява. Основното ни направление е популяризирането на астрономията. Отново зарадвахме нашите посетители – гостите на планетариума с нова програма, която се казва „Космически запознанства“. През последните години предлагаме по една или повече програми, имаме идеи и за нови програми през следващите години. За четвърта поредна година предложихме на децата летен курс по астрономия, който се оказа изключително вълнуващо преживяване за децата, тъй като с много голям интерес се посрещна той. Тази година отново имахме много желаещи да се включат в него. Традиционно силна в последните години е взаимната ни връзка и комуникация с колегите от катедра „Астрономия“ в Софийския университет. Радваме се на изключително добро взаимодействие с тях. През тази година те ни гостуваха с публични презентации. Основните участници в тях бяха студентите от магистърска програма по астрономия и популяризация на астрономията – теми, които са близо до нашата работа и са радваме, че стартира тази програма и ние може да дадем поле за изява на тези млади хора, като се надяваме голяма част от тях да поемат по този нелек път за популяризиране на астрономията. Доволни сме от нашето включване в европейската нощ на учените в края на месец септември. Проявата се реализира в много европейски градове и в 11 градове от България с мащабни прояви. Въпреки късния час 20.00 часа и лошото време десетки млади хора и семейства с малки деца дойдоха в планетариума и се включиха в презентациите и програмите в звездната зала и хората останаха много доволни и се докоснаха до работа на учения-астроном. В края на октомври съвместно с Техническия университет – Пловдив проведохме празник на науката със състезание на два младежки клуба на знаещите. Желанието ни е това да стане традиция и да възобновим тези състезания, които се провеждаха през годините и в планетариума и в ПМГ – Смолян.
Фокус: Увеличава ли се броят на посетителите в звездната институция?
Марияна Хаджигенчева:Около 35 000 са посетителите за годината, като това е в рамките на утвърдената посещаемост на планетариума. Институцията ни в последните години разширява дейността си непрекъснато. Зарадвахме гостите и гражданите на Смолян и с другите прояви, които станаха традиция – концертите във фоайето на сградата. С много добри взаимоотношения сме с читалищата в Смолян. Традиционно през пролетта ни гостуват читалище „Христо Ботев“ с концерт. През лятото имахме два концерта на Академията за музикално театрално и танцово изкуство – Пловдив. В навечерието на празниците, проведохме и коледния концерт, който подарихме на гражданите и гостите на Смолян – в него имаше класическа музика и евъргрийни.
Фокус:През празничните дни в Смолян, Пампорово и околните села се очакват много гости и туристи, ще работи ли планетариума?
Марияна Хаджигенчева:През почивните дни както всяка година отново ще работи планетариума. Единствените почивни дни за служителите му ще са 25 декември – Коледа и 1 януари – Нова година. През всички останали ще работим с обичайното работно време, а на 31 декември, последната програма за посетителите ще започне в 13.00 часа.
Фокус:Планетариумът в Смолян е и място, където се обучават и ученици – любители на астрономията, имате ли постижения с младежите от астрономическия клуб?
Марияна Хаджигенчева:Част от нашата работа, на която много държим и на която сме много отдадени е именно с младежите от астрономическия клуб. Нашите младежи през тази година имаха своето поле за изява. С проекти участвахме в Годишната национална конференция по астрономия във Варна. Това е силна конференция, защото там се докладват резултати на работата на младежи от цялата страна, обменят опит и това е най-значимата проява на младежите. В националния конкурс „Космосът настояще и бъдеще за човечеството“, който се провежда под патронажа на първия български космонавт Георги Иванов проектите, които бяха отличени младежите и ръководителите им получиха наградите си в София на деня на народните будители. За втора поредна година участваме в този конкурс и в това направление сме удовлетворени. Ние никога не оставаме, без да искаме още и още и през следващата година имаме планове за различни нещо в различните сфери, в които работим и реализираме нашата дейност.
Нели ГЕРГЬОВСКА